zaterdag , 18 mei 2024
Handflight NL

Handflight, ‘vliegen zonder benen’

Lelystad Airport, 28 augustus 2014 – Bij vliegschool ZelfVliegen van Eddy Driessen is door Aukje Engel een plan, Handflight ‘vliegen zonder benen’, gepresenteerd voor een opvallend initiatief in de luchtvaart. Het doel: de mogelijkheid bieden dat mensen met fysieke beperkingen aan hun benen – of zelfs geheel zonder benen – binnenkort kunnen leren vliegen en een vliegbrevet behalen. In eerste instantie beperkt het initiatief zich nog tot het zweefvliegen.

handflight.nlStichting Handflight NL
Stichting Handflight NL is een initiatief van Stichting Zweefvliegveld Maldens Vlak, met als doel het ter beschikking komen van een aangepast zweefvliegtuig (een Handflight tweezitter) voor gehandicapten. Specifiek voor personen met een beperking aan de onderste ledematen. Voor dit project is circa € 100.000 nodig. Het is de bedoeling dat kandidaten met dit aangepaste vliegtuig een normale vliegopleiding volgen. Vervolgens zouden zij – na met goed gevolg het zweefvliegexamen (theorie en praktijk) te hebben afgelegd – een zweefvliegbrevet, met aangepast medical, moeten kunnen behalen.

Zweefvliegtuig
Tijdens de presentatie werd de fondsenwerving voor een Schleicher zweefvliegtuig gelanceerd. Zodra er voldoende geld in kas is, zal er een ASK-21 worden aangekocht. Deze moet dan eerst worden gemodificeerd. De ASK-21 is een goede bekende op de zweefvliegvelden. Zij biedt door haar goedmoedige vliegeigenschappen een perfect lesplatform, ook voor de gehandicapte leerling zweefvlieger. Het is de bedoeling dat de kist geëxploiteerd en gevlogen wordt vanaf het zweefvliegveld Malden bij Nijmegen.

Ambassadeur
Robin Ammerlaan is als rolstoeltennisser meervoudig gouden medaille winnaar bij de Paralympische Spelen van 2000, 2004, 2008 en 2012. Momenteel zet hij zich actief in voor de gehandicaptensport in Nederland o.a. als ambassadeur van het Fonds Gehandicapten Sport en door werkzaamheden voor NOC NSF. Omdat er in omliggende landen wel, maar in Nederland nog geen mogelijkheid is voor gehandicapten om te leren zweefvliegen, wil Robin zich graag inzetten voor dit project!

handflight.nl

Fondsenwerving
Om de aanschaf en de modificatie van de  Handsflight ASK-21 te kunnen financieren wordt er een beroep gedaan op het bedrijfsleven en particulieren voor een financiële bijdrage. Meer informatie hierover is te vinden op www.handflight.nl.

Toekomst
Er zal nog heel wat water door de Maas moeten stromen voordat de betrokken instanties zo ver zijn dat zij in een gemodificeerde zweefkist gehandicapte, maar volwaardige vliegers accepteren en een formele status verlenen. In de landen om ons heen, zoals België (Handflight.be Fund) en Duitsland (Die Rolli Flieger), bestaan er al sinds gedurende langere tijd belangenorganisaties die tot doel hebben het vliegen voor gehandicapten mogelijk te maken. Het zou wellicht een goed idee kunnen zijn om ook met die – meer ervaren – organisaties in contact te treden.

Met een goede financiële basis en de inzet van een groot aantal betrokkenen moet het toch mogelijk zijn om de Stichting Handflight NL (http://www.handflight.nl) een goede start te laten maken.

Tenslotte
Op 26 september a.s. wordt de Handflight NL Dag georganiseerd op Malden. Er is een beperkte beschikbaarheid voor meevliegen. Voor meer informatie, zie: http://www.handflight.nl/handflight-nl-dag-26-september-vliegveld-malden/

Contactpersoon
Stichting Zweefvliegclub Maldens Vlak / Rob Wijdemans (024-3284218) www.nijac.nl

Fondsenwerving
Aukje Engel – Flight Deck Business Club.
Telefoon: 06-46135279, e-mail: aukje@flightdeckbusinessclub.nl
Of bezoek de website: http://www.flightdeckbusinessclub.nl/handflight-nl.html

Donaties
Bankgegevens: NL19 RABO 0119 3379 40 tnv. Stichting Zweefvliegveld Maldens Vlak ovv Handflight.