woensdag , 24 april 2024
fly4u

FLY4U geeft jonge mantelzorgers vleugels

Het was een gezellige drukte vandaag op vliegveld Drachten. Voor de derde keer op rij organiseerde Stichting FLY4U een bijzondere vliegdag, dit jaar speciaal voor jonge mantelzorgers. Maar liefst 120 jongeren uit de hele provincie Friesland kwamen af op de uitnodiging om een rondvlucht te maken boven Drachten. Behalve een rondvlucht werden zij getrakteerd op verschillende activiteiten op de grond en konden zo voor even hun zorgtaken vergeten.

Ook in Friesland zijn veel jongeren die opgroeien in gezinnen met een (ernstig of chronisch) zieke ouder, broer of zus. Voor hen is een onbezorgde jeugd lang niet altijd vanzelfsprekend. Al vroeg worden ze betrokken in de zorgtaken binnen het gezin. Om hen voor even hun zorgtaken te doen vergeten organiseerde FLY4U deze dag in samenwerking met Fawaka, die zich inzet voor jonge mantelzorgers in Friesland.

Een van deze jonge mantelzorgers is Hylke van Dijk (17 jaar): “Mijn broertje heeft een lichamelijke en verstandelijke beperking en daar moet ik aardig veel rekening mee houden. Ik vind het super dat FLY4U georganiseerd wordt want vandaag is even lekker afleiding en genieten.”

Een andere jonge mantelzorger is de 15-jarige Melissa van Nieuwenhoven. Zij stapte voor het eerst in haar leven in een vliegtuig: “Ik had nog nooit gevlogen dus ik vond het erg spannend. Je ziet alles vanuit de lucht heel klein, onwerkelijk gewoon.”

fly4u

Karsten Dijkstra, initiatiefnemer van Stichting FLY4U kijkt wederom terug op een geslaagde dag. ”Het is bijzonder om te zien wat een rondje vliegen met iemand doet. Ook al organiseren we deze dag voor de derde keer, opnieuw was ik ontroerd door de reacties van deze jonge mensen. Om hun gezicht te zien stralen zodra ze die cockpit weer uitkwamen. Ik ben blij dat wij als piloten en grondpersoneel van Vliegclub Fryslân deze dag kunnen organiseren voor kwetsbare jongeren. Volgend jaar zeker weer!”

Francien Bekius van Fawaka is dankbaar voor de mogelijkheid die FLY4U biedt om deze jongeren voor even ‘vleugels te geven’. “Deze jongeren hebben het thuis niet altijd gemakkelijk, er wordt veel van hen gevraagd. Ik geniet van hun stralende gezichten zodra ze uit het vliegtuig stappen. Voor even geen zorgtaken, maar gewoon lol maken met je vrienden”.

Links:
– www.stichtingfly4u.nl
– www.fawaka.nu