zaterdag , 18 mei 2024
Koolhoven archief veilig bewaard bij Aviodrome

Koolhoven archief veilig bewaard bij Aviodrome

Lelystad, 31 oktober 2014 – Het archief van de Nederlandse vliegtuigbouwer Frits Koolhoven wordt permanent ondergebracht bij Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad. Koolhoven (1886-1946) was een bekend Nederlands vliegtuigbouwer uit de pionierstijd van onze nationale luchtvaartgeschiedenis. 

Harry van der Meer van Stichting Koolhoven Vliegtuigen is opgetogen over het feit dat het unieke archief vast onderdak krijgt bij Aviodrome: “Prachtig dat er in het jaar dat onze stichting 25 jaar bestaat een permanente plek is gevonden. De keuze is logisch omdat het archief hier al tien jaar was opgeborgen. Maar de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart en Koolhoven in het bijzonder zijn er nu tot in lengte van jaren veilig. Het Koolhoven-archief is een mooie aanvulling op de even prachtige als historisch zeer waardevolle collectie die Aviodrome al in huis had.”

Bombardement
Frits Koolhoven bouwde in 1911 zijn eerste vliegtuig in Nederland. Daarna ontwikkelde hij zichzelf in Frankrijk en Engeland waarbij het ene na het andere vliegtuig van de band rolde. In 1926 begon Koolhoven voor zichzelf in Rotterdam. Koolhoven Vliegtuigen werd uiteindelijk een groot succes. Totdat er na een Duits bombardement op 10 mei 1940 niets meer van over was… Vliegtuigen, voorraden, onderdelen, machines, gereedschappen en het complete archief gingen in vlammen op. Zes jaar later overleed Frits Koolhoven op 60-jarige leeftijd.

Na het overlijden van de vliegtuigbouwer raakte zijn werk in de vergetelheid. Vanaf 1986 kwamen er steeds meer signalen dat er veel belangrijk Koolhoven-materiaal verloren ging. Niemand wist namelijk wat er mee te doen. Dat leidde in 1989 tot de oprichting van de Stichting Koolhoven Vliegtuigen. Die kreeg daarbij ondersteuning van Luchthaven Rotterdam.

Erfenis
Tijdens speciale Koolhoven-dagen op Luchthaven Rotterdam kregen oud-medewerkers, organisaties, bedrijven en instellingen de gelegenheid om door hen bewaard materiaal over te dragen. Die informatie vormt nog altijd de basis van het Koolhoven-archief. Later werd alles wat er nog aanwezig was uit de erfenis van Frits Koolhoven toegevoegd. Zo ontstond een zeer bijzonder archief dat wereldwijd uniek is in zijn soort.

Foto: Aviodrome/Libéma
V.l.n.r. Harry van der Meer en Frank van Dalen (Stichting Koolhoven Vliegtuigen) en de heren Jan Blijenberg en Dirk Lips van Libéma – het concern waarvan Aviodrome deel uitmaakt – tijdens de officiële overdracht.