zaterdag , 18 mei 2024
SpaceShipTwo

Ruimtevliegtuig Virgin Galactic neergestort

Los Angeles, 31 oktober 2014 – Het commerciële ruimtevliegtuig SpaceShipTwo van Virgin Galactic is vrijdag tijdens een testvlucht boven de Mojave-woestijn in Californië neergestort. Dat is vrijdag bekendgemaakt door Virgin Galactic.

Het ruimtevaartbedrijf sprak aanvankelijk van een “ernstige afwijking tijdens de vlucht”, maar stelt nu SpaceShipTwo te zijn verloren. De lokale politie spreekt volgens de BBC van een crash nabij Cantil. Het ongeval vond plaats om 10:51 uur lokale tijd. Voor zover op dit moment bekend is er één dode en één zwaar gewonde. Deze laatste is inmiddels per helikopter naar het dichtstbijzijnde hospitaal vervoerd.

SpaceShipTwoSpaceShipTwo is een klein toestel dat met behulp van een groter vliegtuig tot grote hoogte wordt gebracht. Daar wordt het toestel gelanceerd voor een suborbitale vlucht. Het was de eerste aangedreven testvlucht sinds januari. SpaceShipTwo is van Virgin Galactic, de ruimtevaarttak van het bedrijf Virgin Group van de Britse miljardair Richard Branson. Voor dergelijke vluchten is interesse: tientallen mensen hebben zich al ingetekend voor een ruimtevlucht, ondanks het prijskaartje van meer dan $ 200.000.

SpaceShipTwo, bedoeld voor ruimtetoeristen, is 18 meter lang en biedt ruimte aan twee bemanningsleden en zes passagiers. Het ruimtevliegtuig wordt eerst door een ander vliegtuig naar grote hoogte gebracht. Daarna ontsteekt het toestel zijn raketmotoren om te stijgen naar een hoogte van 110 kilometer. Het is de bedoeling dat reizigers daardoor enkele minuten gewichtloos zijn en de kromming van de aarde kunnen zien.

Link:
http://youtu.be/hvnMeHsqPx4

SpaceShipTwo
N.B. De redactie van Vliegen in Nederland kiest ervoor om bij (vlieg)ongevallen alleen de feiten te rapporteren en zich te onthouden van speculaties omtrent de omstandigheden en/of mogelijke toedracht.