maandag , 15 april 2024

Eerste student HvA nu ook luchtverkeersleider

Schiphol, 18 november  2014 – De eerste student van de afstudeerrichting Air Traffic Management (ATM) van de opleiding Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft op 5 september zijn volledige opleiding tot luchtverkeersleider afgerond bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

De afgestudeerde Daniël Dekkers: “Aangezien de kans realistisch is dat je ergens in de opleiding tot luchtverkeersleider afvalt, was het een fijne gedachte dat ik terug kon stromen in het reguliere traject van de HvA-opleiding Aviation. Ik ben blij ook mijn hbo-papiertje op zak te hebben.”

Daniël Dekkers is in 2009 via een selectieprocedure toegelaten voor de interne opleiding tot luchtverkeersleider bij LVNL. In 2012 behaalde hij zijn bachelordiploma via de afstudeerrichting Air Traffic Management (ATM). Voor zijn afstudeeropdracht werkte hij binnen LVNL mee aan de ontwikkeling van een e-learning programma en aan de ontwikkeling van het systeem waarmee luchtverkeersleiders hun opdrachten aan piloten vastleggen. Na het behalen van zijn hbo-diploma heeft Daniël zijn opleiding tot luchtverkeersleider voortgezet en begin september met succes afgerond.

Air Traffic Management
De HvA biedt in samenwerking met LVNL de mogelijkheid aan ATM-studenten om een hbo-bachelor Aviation te combineren met de opleiding tot luchtverkeersleider. Tweedejaarsstudenten van de opleiding Aviation kunnen deelnemen aan de selectieprocedure van LVNL. Als zij na deze procedure worden toegelaten, dan kunnen zij vanaf het derde studiejaar instromen in de opleiding tot luchtverkeersleider. De derdejaarsstage en de specialisatie zijn geïntegreerd in het opleidingstraject. Het afstudeeronderzoek ligt inhoudelijk in het verlengde van de opleiding en wordt ook uitgevoerd bij LVNL. Hierdoor kan de hbo-studie en de vierjarige interne opleiding tot luchtverkeersleider in zes jaar worden afgerond.

Geen luchtverkeersleider? Wel een Hbo-diploma!
Ieder studiejaar doen ongeveer 30 studenten mee aan de selectie voor de afstudeerrichting ATM, maar niet iedereen wordt luchtverkeersleider. Het grote voordeel van dit traject is dat studenten bij onverhoopte uitval tijdens de selectie of de opleiding tot luchtverkeersleider altijd terug kunnen vallen op hun hbo-studie. Zij kunnen hun bacheloropleiding zonder of met beperkte studievertraging afronden. De combinatie van een Aviation-opleiding op hbo-niveau met (beperkte) operationele ervaring is voor LVNL van bijzondere waarde.

De HvA-studenten zijn gemotiveerd, hebben een goede werkhouding en beschikken over brede luchtvaartkennis. Zo is Fabiënne Nieuwlaat, na het behalen van haar hbo-diploma geen verkeersleider geworden, maar bij LVNL aan de slag gegaan als Junior ATS Development Expert bij de afdeling Procedures. In deze functie werkt zij mee aan het ontwerp en onderhoud van het ATM systeem. Een functie waar haar hbo-diploma en operationele achtergrond goed tot zijn recht kunnen komen.

Links:
– www.lvnl.nl
– www.hva.nl