zondag , 14 juli 2024
Apache

Nederlandse Apache helikopter neergestort in Mali

Gao (Mali), 17 maart 2015 – Het Ministerie van Defensie heeft hedenavond, tijdens een persconferentie, bevestigd dat er een Nederlandse Apache helikopter is neergestort nabij de stad Gao in Mali. Daarbij zijn twee doden gevallen.

Ongeluk
Het ongeluk deed zich voor tijdens een schietoefening, 47 kilometer ten noorden van Kamp Castro, waar Nederlandse strijdkrachten gelegerd zijn. Over de toedracht van het ongeluk worden verder nog geen mededelingen gedaan.

Vliegers
De vliegers zijn de 30-jarige kapitein René Zeetsen en 26-jarige 1e luitenant Ernst Mollinger. De namen werden tijdens de persconferentie bekend gemaakt door de Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp. Zeetsen en Mollinger maakten deel uit van het 301 Squadron dat gestationeerd is op de vliegbasis Gilze-Rijen.

VN-missie
De Apache en haar bemanning maakten deel uit van het Nederlandse detachement van de VN-missie MINUSMA. De Nederlanders vormen, zoals Defensie het formuleert, de ‘oren en ogen’ van MINUSMA. Naast Apaches zijn er ook Nederlandse special forces in Mali actief, deze zijn samengesteld uit zowel commando’s als mariniers.

N.B. De redactie van Vliegen in Nederland kiest ervoor om bij (vlieg)ongevallen alleen de feiten te rapporteren en zich te onthouden van speculaties omtrent de omstandigheden en/of mogelijke toedracht.

Voor verdere informatie verwijst zij naar de rapportage van de betrokken autoriteiten en instanties welke eventueel (na het verschijnen daarvan) door Vliegen in Nederland zal/kan worden gepubliceerd.