zaterdag , 13 juli 2024

Voor tweede jaar op rij recordcijfers bij Pilatus Aircraft

Stans (Zwitsterland), 8 april 2015 – Voor het tweede jaar op rij heeft Pilatus Aircraft Ltd. een recordomzet gedraaid. In 2014 behaalde de Zwitserse vliegtuigbouwer een omzet van CHF 1,174 miljard. Dat betekent een toename van 16 procent ten opzichte van 2013. Bovendien steeg het operationeel resultaat – in vergelijking met 2013 – met maar liefst 30 procent, tot een totaal van CHF 200 miljoen.

Gedurende het afgelopen boekjaar werden er 127 toestellen afgeleverd. Dat zijn er 15 meer dan in 2013. De helft van de in 2014 afgeleverde vliegtuigen hadden een bestemming binnen de burgerluchtvaart. De andere helft ging naar militaire afnemers.

Drie grote orders
Leveringen van grote orders verloopt nog steeds volgens plan. De verkoop van militaire vliegtuigen steeg met 22 procent. Op dit moment is de verkoop van militaire vliegtuigen verantwoordelijk voor zo’n 70 procent van de totale omzet van Pilatus Aircraft. Maar er zijn in het verleden ook jaren geweest waarbij juist de verkoop van civiele toestellen voor een vergelijkbaar aandeel in de omzet zorgden. De leveringen van de drie grote orders voor de luchtmachten van India, Saudi Arabië en Quatar verlopen nog allemaal volgens plan.

De zakelijke markt groeit
De economische groei in de VS had een positief effect, maar men is nog niet terug op het niveau van voor 2008. In 2014 leverde Pilatus in totaal 66 PC-12’s af, waarvan er maar liefst vijftig bestemd waren voor de VS. Pilatus blijft ook de Chinese markt scherp in de gaten houden. Daarvan worden inmiddels ook al de eerste vruchten geplukt. Van de tien PC-6’en die in 2014 zijn afgeleverd, gingen er negen naar China.

Voortgang PC-24 project
Pilatus heeft tijdens de EBACE in Genève – in mei 2014 – het orderboek geopend voor de PC-24. En dat terwijl het toestel toen alleen nog maar op papier bestond. Niettemin kon men in twee dagen tijd 84 definitieve orders noteren. Men verwacht begin 2016 met de productie te beginnen en voorlopig zijn ze tot eind 2019 – voor wat betreft de PC-24 – uitverkocht. De testvluchten met het eerste prototype staan voor mei 2015 gepland.

pc12

 

Link:
– http://www.pilatus-aircraft.com

 

abo-add620-220