woensdag , 29 mei 2024

Zweefvliegers, het seizoen is definitief begonnen!

Terlet, 17 april 2015 – Na de matige vliegmaand van afgelopen maart met storm, hagel en sneeuwbuien, lijkt het zweefvliegseizoen in Nederland dan toch echt te zijn losgebarsten. Hoewel er al wat afstandsvluchten van rond de 300 km gevlogen waren, ging het op 5 april jl. pas echt ‘los’ voor de zweefvliegers.

Prachtige straten en een basis van 1.800 meter! Het zicht was geweldig en de bellen waren fors. Maar de bovenlucht was nog wel Siberisch koud, dus waren er wat zweefvliegers die klaagden over koude voeten. Overigens vloog de Amerikaan Jim Payne deze dag in Californië (VS) een afstand van 2.907 km. met een gemiddelde snelheid van pakweg 250 km/h. Natuurlijk wel onder ‘iets’ andere weersomstandigheden dan waarmee wij ons in dit polderlandje moeten behelpen.

Kampioenschappen
In mei begint het wedstrijdseizoen weer. Dat duurt tot circa september. Er staan veel één- en meerdaagse wedstrijden op de kalender. Helaas is er dit jaar geen NK zweefvliegen op Terlet. Dat wil zeggen; er is besloten om de NK’s van België, Nederland en Luxemburg samen te voegen en gezamenlijk te organiseren. Men hoopt hiermee een schaalvergroting te bereiken (lees: meer deelnemers), waardoor er gemakkelijker een klassenscheiding kan plaatsvinden en de onderlinge concurrentie groter wordt. De Open BeNeLux Kampioenschappen worden gehouden van 14 tot en met 25 mei 2015 op St. Hubert, in de Belgische Ardennen.

34 ste VGC International Rally
Wel zal er op Terlet dit jaar een ander groot evenement plaatsvinden, de Vintage Glider Club (VGC) strijkt hier van 27 juli t/m 6 augustus 2015 neer voor de jaarlijkse VGC International Rally. Dit is een meeting waarbij oldtimer zweefvliegtuigen en hun crews uit de gehele wereld samenkomen. In de eerste plaats om te vliegen. Maar ook om kennis en ervaring uit te wisselen. Voor aanmeldingen, of voor informatie om dit evenement als sponsor te ondersteunen, volg deze weblink: http://www.vgc2015.nl

NZC Terlet
Op het Nationaal Zweefvliegcentrum (NZC) Terlet, zijn vijftien clubs uit heel Nederland actief. Waaronder de Gelderse Zweefvliegclub. Terlet beschikt over meerdere (parallelle) lier- en sleepstrips. Hierdoor is het mogelijk om tegelijkertijd meerdere vliegbedrijven te faciliteren. Er is voor elke zweefvlieger, op elk niveau, wat te beleven. Voor de beginnende zweefvlieger is er op Terlet een keus uit de verschillende clubs voor het volgen van een zweefvliegopleiding. Daarnaast biedt de Gelderse ZC de overlandvlieger de mogelijkheid “een kabeltje te kopen” om door de week overland te kunnen vliegen.

Flight Deck Events
Vanaf 1 april is er op het NZC Terlet een informatiepunt geopend waar men op woensdag en vrijdag tussen 10:00 en 16:00 uur terecht kan voor informatie over zweefvliegen, schoolexcursies, het boeken van een kennismakingsvlucht of het boeken van een lesvlucht op de motorzwever. Het informatiepunt wordt beheerd door Aukje Engel van Flight Deck Events.

“Met deze baliefunctie denken wij een brug te kunnen slaan tussen onze prachtige ‘vlieghobby’ en kinderen & volwassenen die daar aan deel willen gaan nemen”, aldus Aukje Engel.

Links:
– http://www.nkzweefvliegen.nl
– http://obgc.cnvv.be
– http://www.flightdeckbusinessclub.nl/receptie.html

Het seizoen is begonnen!