dinsdag , 28 mei 2024
Malaysia Airlines

Malaysia Airlines schaft nieuw vliegtuigvolgsysteem aan

Hamburg (D), 16 april 2015 – Malaysia Airlines heeft een nieuw vliegtuigvolgsysteem aangeschaft dat geproduceerd wordt door technologiebedrijf SITA OnAir. Malaysia Airlines is de eerste luchtvaartmaatschappij die het AIRCOM FlightTracker systeem van SITA OnAir in gebruik gaat nemen. Dat maakte SITA OnAir bekend tijdens de Aircraft Interiors Expo, die momenteel in Hamburg gehouden wordt. Malaysia test het systeem overigens al sinds februari van dit jaar.

Met de nieuwe technologie wordt data van verschillende bronnen gecombineerd om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen van de locaties waar toestellen zich bevinden. Bovendien kunnen de Automatic Dependent Surveillance-Contract (ADS-C) gegevens worden opgeroepen als er een afwijking in de reguliere gegevensstroom waargenomen wordt. ADS-C zorgt voor een automatische verzending van de GPS positie van het vliegtuig via de Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS) provider waarmee een contract is afgesloten.

Het systeem van SITA OnAir geeft tenminste elk kwartier de exacte locatie van een vliegtuig af, maar luchtvaartmaatschappijen kunnen die frequentie opvoeren. Volgens SITA OnAir gaat het om een update van bestaande software. Er hoeven geen nieuwe, kostbare, aanpassingen aan vliegtuigen te worden gedaan.

De druk, op o.a. Malaysia Airlines, om vliegtuigen beter te volgen is groot sinds de vermissing van vlucht MH370 ruim een jaar geleden in de Indische Oceaan. Van de Boeing 777 ontbreekt op dit moment nog altijd ieder spoor.