woensdag , 24 april 2024

Dochter Cineast Roosdorp opent tentoonstelling NMM

Soesterberg, 5 mei 2015 – De 92-jarige mevrouw Tatiana Roosdorp, dochter van Cineast Alex Roosdorp, opende 1 mei j.l. de tentoonstelling De zomer van ’45 in het Nationaal Militair Museum (NMM). De tentoonstelling is gebaseerd op het in film geschetste portret van Alex Roosdorp over het dagelijks leven in Nederland na de bevrijding.

De zomer van ‘45
Cineast Alex Roosdorp legde in de zomer van 1945 de verwoestingen vast maar ook het dagelijks leven van de bevrijde Nederlanders. Hij fietste samen met zijn vrouw 1000 kilometer door Nederland en filmde de gevolgen van de Duitse bezetting. De kleurendocumentaire Herwinnen door Werken, die hiervan het resultaat was, bleef meer dan vijftig jaar onopgemerkt in de archieven van EYE.

In de tentoonstelling zijn de meest opvallende beelden uit de documentaire, thematisch gegroepeerd en geprojecteerd op 12 grote, vrij in de ruimte hangende projectieschermen. Het NMM heeft er, in combinatie met historische objecten uit de eigen collectie, een tentoonstelling van gemaakt waarin filmbeelden, muziek en objecten een uniek moment uit de Nederlandse geschiedenis tot leven brengen. De tentoonstelling is te zien t/m 23 augustus 2015.

Link:
www.nmm.nl