woensdag , 24 april 2024

Airbus A400M verongelukt bij Sevilla

Sevilla (Spanje), 9 mei 2015 – Een Airbus A400M (militair)vrachtvliegtuig is vanmiddag bij het Spaanse Sevilla verongelukt. Het vliegtuig is rond 13.00 uur in een akker terechtgekomen en daarbij in brand gevlogen. De hulpdiensten zijn ter plaatse. 

Volgens de Spaanse premier Mariano Rajoy waren er acht tot tien mensen aan boord van de Airbus A400M. Ooggetuigen verklaarden kort na het ongeval dat er een gigantische explosie te horen was. Boven de rampplek hangt een zwarte rookpluim die vanuit de wijde omtrek te zien is.

Het vliegtuig stortte door nog onbekende oorzaak, kort na het opstijgen neer. Op ongeveer een kilometer van het vliegveld. De A400M wordt in Sevilla gebouwd bij EADS Spain. De Spaanse overheid heeft in totaal 27 A400M’s gekocht, waarvan de eerste in 2016 zou worden afgeleverd.

Hoewel het toestel buiten het vliegveld neerstortte, is de luchthaven van Sevilla toch (tijdelijk) gesloten, zo meldde El Mundo. De brandweer is namelijk uitgerukt en niet meer op het vliegveld aanwezig. Rajoy sprak zijn verdriet uit over het ongeluk. “We leven mee met de slachtoffers en hun familie en betuigen onze spijt”, zei hij.

Airbus A400M

De redactie van Vliegen in Nederland kiest ervoor om bij (vlieg)ongevallen en incidenten alleen over de feiten te berichten. Zij onthoudt zich van speculaties omtrent de omstandigheden en/of mogelijke toedracht. Voor verdere informatie verwijst zij naar het/de rapport(en) van de betrokken autoriteit(en). Deze zal/zullen eventueel op een later tijdstip door Vliegen in Nederland worden gepubliceerd.