woensdag , 29 mei 2024
OBGC 2015

Open Benelux Gliding Championships 2015 – BLOG

Prijsuitreiking OBGC 2015 en NK 2015

Saint Hubert (B), 25 mei 2015 – Na het afsluitende feest inclusief ‘pig roast’ van gisteravond, stond vanmorgen de prijsuitreiking op het programma.

De eerste OBGC zijn succesvol verlopen. Het weer zat ook niet echt tegen, al waren de temperaturen wat aan de lage kant. Het feit dat er maar liefst 6/7 wedstrijddagen van de 10 waren, voor respectievelijk de gecombineerde std/15m/20m klasse en de gecombineerde 18m/openklasse heeft zeker bijgedragen aan het succes van dit evenement. Volgend jaar de OBGC 2016 op Terlet?

Uitslagen: http://www.soaringspot.com/en_gb/obgc-2015/

Laatste dag OBGC 2015

Saint Hubert (B), 24 mei 2015 – Ook de laatste dag van de OBGC ligt inmiddels achter ons. Aangezien het weer niet helemaal betrouwbaar was, had de wedstrijdleiding op het laatste moment besloten toch een nieuwe opdracht voor beide klassen te maken. Voor de grid werd tijdens een korte veldbriefing een AAT van 124.27 km/338.59 km voor de gecombineerde std/15m/20m klasse en 142.06 km /357.14 km voor de gecombineerde 18m/openklasse met een tmin van 2 uur en 30 minuten, uitgereikt.

briefing
Veldbriefing voor nieuwe opdracht

De sleepvliegers weten met hun krachtige Piper Pawnees het hele spul weer in pakweg 45 minuten de lucht in te sleuren. De carrousel draaide weer optimaal.

pawnees
Pawnees klaar voor de star

AAT van der Naad?

Saint Hubert (B), 23 mei 2015 – Het zou er om spannen vandaag. Voor de beide klassen stonden er AAT’s op het programma die zich kenmerkten door een erg korte tmin en een relatief groot verschil tussen de minimaal en maximaal mogelijke afstanden. Voor de wedstrijdleiding geen makkelijke dag dus.

Het begint meestal al ’s morgens. Toch een opdracht of de dag cancelen? En als er toch een opdracht komt, hoe moet die er dan uit gaan zien? Inmiddels weten we hoe de keuze is uitgevallen. Dus was het verder aan de vliegers. Ook voor hun was het pittig. In een uur (of anderhalf) kan er veel gebeuren. Het is dan ook maar nét geen 1000 punten dag geworden! Meer dan de helft van de gecombineerde standaard/15m/20m klasse stond buiten.

Jasper en Jan Willem, “ze” hebben de sms uiteindelijk toch ontvangen!

 


En zomaar nóg een goede dag op Saint Hub tijdens OBGC 2015

Saint Hubert (B), 22 mei 2015 – Vandaag hadden de deelnemers niet te klagen. Fraai zweefvliegweer en een wedstrijdleiding die er blijkbaar ‘zin an’ had, als je ze naar de opdrachten kijkt. Zomaar een dikke 367 km voor de combi standaard/15m/20m klasse en 407 km voor de combi open-/18m klasse. Vandaag lagen de gemiddelde snelheden bij meer dan 50% van alle deelnemers boven de 100 km/h.

De weersverwachting voor zaterdag ziet er niet al te veelbelovend uit. Aan het begin van de middag wordt er wel wat regen verwacht. Gaat dat roet in het eten gooien? Gelukkig zijn de verwachtingen voor zondag nog steeds positief. We wachten het af!

Wachten op de eerste start
Wachten op de eerste start

Eerste goede dag tijdens OBGC 2015

Saint Hubert (B), 21 mei 2015 – De eerste echte wedstrijddag tijdens de OBGC 2015? In ieder geval waren er flinke AAT opdrachten van tussen de 289 en 543 km. en met een tmin van 4:00 uur uitgezet. Eindelijk een dagje ‘boren’ met voor veel deelnemers een gemiddelde snelheid van boven de 100 km/h. Is het eindspel al begonnen?

Overigens werd de wedstrijdleiding van de OBGC 2015 vandaag onplezierig verrast door een update van SeeYou, hetgeen het scoring team even een paar benauwde momenten bezorgde.

TASK

Geen vroege start bij OBGC 2015

Saint Hubert (B), 19 mei 2015 – Hoewel vanmorgen om 07:46 uur de opdrachten al op Soaring Spot (http://www.soaringspot.com/obgc2015/) stonden, lieten de weergoden zich niet in de maling nemen. Een trog, met bijbehorende buien, lage basis en snoeiharde wind, kwam met rasse schreden dichterbij en heeft zodoende vroegtijdig roet in het eten gegooid. Vandaag is de dag dus gecanceld.

OBGC 2015 – dag 3 Sportief dagje …

Saint Hubert (B), 18 mei 2015 – De vliegers hadden vandaag met een stevig briesje te maken. De aanvankelijke weersverwachting moest in de loop van de ochtend wat bijgesteld worden. Vanwege de timing en het warmtefront dat rond 17:00 uur verwacht werd, is in beide klassen de B-opdracht van ongeveer 300 km gevlogen.

Dat het niet makkelijk was – vooral voor de gecombineerde standaard/15 m/20 m klasse – blijkt wel uit de uitslagen. De wedstrijdleiding is wel blij dat er de afgelopen twee dagen gevlogen kon worden door beide klassen.


OBGC 2015 – dag 2

Saint Hubert (B), 17 mei 2015 – Vandaag eindelijk wat meer zoninstraling dan we de afgelopen dagen op Saint Hubert gewend waren. De temperatuur blijft alleen nog wat achter. Er wordt derhalve nog flink wat ‘afgerild’ op de camping. Voorlopig hebben we dus geen geboortegolf te vrezen binnen de Nederlandse en Belgische zweefvliegtop.

De keuze voor een AAT (assigned area task) lag vandaag, gezien de weersverwachting, voor de hand. De vliegers konden gedurende minimaal drie uren hun tanden stukbijten op afstanden die tussen de 209,6 en 419,7 km. lagen. Een AAT is een opdracht die vergelijkbaar is met een normale race met vaste keerpunten. Alleen zijn er bij een AAT cilinders om de keerpunten geprojecteerd met een straal van bijvoorbeeld 20 km.

Dit geeft de mogelijkheid de afgelegde afstand te vergroten of te verkleinen door na het keerpunt nog een stuk de cilinder in te vliegen, of om zelfs voor het keerpunt (maar altijd binnen de cilinder) om te draaien. Er is wel een minimum en maximum afstand vastgesteld. Dan is er nog de tmin. Ook die is vooraf vastgesteld. Vandaag was die 3:00 uur. Je kan dus wel een grotere afstand willen vliegen, maar als je dan na de tmin over de finish komt, kost dat weer punten. Te vroeg finishen kost ook punten. Dus het is rekenen en inschatten om de optimale afstand te vliegen in de gegeven tijd (tmin).

Open Benelux Gliding Championships

Het sleepbedrijf liep absoluut gesmeerd. In ongeveer 45 minuten werden alle kisten weggeholpen. Veldleiding had de zaak prima onder controle. Een compliment aan de jongens en meisjes (runners) die de kabels terughaalden en aanhaakten, is hier wel op zijn plaats. Zij renden zich werkelijk de benen onder hun lijf vandaan om toch maar vooral geen kostbare tijd verloren te laten gaan.

De Belgische deelnemers voelden zich vandaag duidelijk meer in hun element met deze opdracht. Misschien een klein revange op de ‘Ollanders in de 18m/openklasse van eergisteren?

Open Benelux Gliding Championships

OBGC 2015 – dag 1 … De kop is er af!

Saint Hubert (B), 15 mei 2015 – Hoewel het weer er ’s morgens nogal treurig uitzag, had de wedstrijdleiding toch goede hoop er een wedstrijddag van te kunnen maken. Maar zoals dat gaat, “fronten vertragen en versagen”, volgens de wet van Groeneveld. Tegen de tijd dat het vliegbaar werd was het te laat geworden, zodat er nog maar met één klasse gestart zou kunnen worden.

De keuze viel op de gecombineerde 18-meter/openklasse. Voor hen was er een kleine opdracht van 125 km. uit de hoge hoed getoverd. Voor de combiklasse (standaard, 15-meter en tweezitters) werd de dag dus gecanceld.

OBGC 2015
OBGC 2015 – dag 1 … De kop is er af! – Foto: Willemijn de Lange

St. Hubert (B), 14 mei 2015 – Vandaag zijn op St. Hubert, in de Belgische Ardennen, de Open Benelux Gliding Championships 2015 (OBGC) begonnen. Voor het eerst in de geschiedenis vindt er een dergelijk gecombineerd nationaal kampioenschap plaats. Tijdens de eerste briefing is er nadere uitleg gegeven over de (veiligheids)procedures voor de vliegers en hun ophalers.

Ook zaken van meer huishoudelijke aard passeren de revue. Bij de briefing zijn Patrick Pauwels namens de Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs en Jan Forster namens de KNVvL afd. Zweefvliegen aanwezig.

Voor vandaag staat er een trainingsdag op het programma. Deelname daaraan is niet verplicht. In verband met de matige weersomstandigheden (doortrekkend frontensysteem) zijn er daarom ook maar kleine opdrachten uitgeschreven; respectievelijk een 117 km. driehoek voor de combiklasse (standaard, 15-meter, 20-meter tweezitters) en een 133,5 km. driehoek voor de samengevoegde 18-meter en openklasse.

Slechts een klein deel van de deelnemers besluit vandaag te vliegen. De meeste vliegers gebruiken deze dag om alles nog eens na te lopen en waar nodig nog wat onderhoud aan hun kist te plegen. Voor de wedstrijdleiding is het een mooie gelegenheid om verschillende zaken te testen. Iedereen hoopt daarna goed voorbereid aan de echte wedstrijd te kunnen beginnen. Helaas is de weersverwachting voor morgen niet erg hoopgevend.

De redactie van Vliegen in Nederland zal haar lezers geregeld op de hoogte houden van de gebeurtenissen tijdens de eerste OBGC 2015 op ‘Sint Hub’.