woensdag , 24 april 2024
Schuh fotografie

András Schuh Lucht-Fotografie

Ik fotografeer sinds mijn twaalfde, da’s nu 32 jaar geleden. Destijds kocht ik van mijn spaarcentjes mijn allereerste spiegelreflexcamera. Dat was een Praktica MTL5. Heb er zeer veel van geleerd. Ik heb ’m nog steeds!

Ik fotografeer voor particulieren, aannemers, ingenieursbureau’s, waterschappen en de overheid. Ik heb het dan in het algemeen over portretfotografie, projectfotografie, architectuur en luchtfotografie. Ja sorry, ik vind het allemaal erg boeiend, dus ik bied een breed scala aan fotografische diensten aan. Voor overheden, met name gemeentes, maak ik luchtfoto’s. Ik doe niet aan ortho-fotografie, maar oblique. Hangend uit het raam maak ik overzichtsfoto’s of meer objectgerichte foto’s. Bij dit laatste wordt een specifiek project of object bijna beeldvullend in beeld gebracht.

Luchtfotografie vind ik geweldig om te doen! Temeer omdat ik zelf ook gebreveteerd ben. Twee geweldige passies die samen komen. Mooier kan toch niet? Luchtfotografie lijkt zo eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Net als bij bruidsfotografie of portretfotografie bijvoorbeeld, moet je ook bij luchtfotografie nadenken over je compositie c.q. kadrering. Althans, zo pak ik dat aan. Zo houd ik rekening met diverse parameters, zoals een recht horizonnetje, minimale perspectiefvertekening, optimale hoogte, vliegrichting ten opzichte van de zon, soort bewolking en nog een aantal zaken. Ik heb een fotografische achtergrond, wat meerdere collega-luchtfotografen niet hebben. Dat zie ik voor mij als een enorm voordeel ten opzichte van bepaalde concurrenten. Door mijn achtergrond ben ik in staat om net dat beetje extra te leveren. Zo lever ik bijvoorbeeld géén foto’s met ontsierende slagschaduwen van bewolking.

Ik werk met digitale spiegelreflexcamera’s van Nikon. Full-frame én met maar liefst 36 megapixels. We werken dus richting het zogenaamde middenformaat. Dat betekent weliswaar enorm grote bestanden, maar daardoor kan ook flink worden uitgesneden. Maar het belangrijkste zit ’m zeker ook in de gebruikte objectieven. Ik maak gebruik van de professionele lijn van Nikon. Dat zijn “snelle objectieven” – zéér lichtgevoelig, zeg maar. Succes verzekerd voor haarscherpe platen!

Oei, een anekdote. Weet zo gauw niks te bedenken. Kom ik wellicht nog op terug, spoedig.

Foto van apparatuur (moet ik nog effe maken)

 

Ik werk met Nikon D700’s en D800’s. Hier zie je een D800 die ik in “low key style” heb gefotografeerd. Zonder objectief: je tuurt alleen naar de body…

Gewapend met twee flinke body’s en op elk een speciaal objectief. Ene is een 24-70, andere een 70-200. Het is de 24-70 waar ik in principe mee fotografeer. Simpelweg dicht genoeg boven / bij het object cirkelen. Liever dat dan van een afstand met 200 mm schieten.

 

http://www.schuhfotografie.nl