woensdag , 24 april 2024
Twee aanhoudingen in onderzoek naar medische certificaten vliegend personeel

Twee aanhoudingen in onderzoek naar medische certificaten vliegend personeel

Den Haag, 13 augustus 2015 – De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft afgelopen maandag twee verdachten aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden met medische certificaten van vliegend personeel. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Beide mannen worden verdacht van valsheid in geschrift. Het vermoeden is dat één van de verdachten de piloten keurde als arts, terwijl hij geen arts is. Vervolgens zou de medeverdachte de handtekening van een bevoegde arts op de certificaten hebben geplaatst.

De verdachten zijn gehoord. Ze zijn vandaag na het uitreiken van de dagvaarding op vrije voeten gesteld. Zij zijn gedagvaard om op 26 november om 9 uur voor de rechtbank in Rotterdam te verschijnen.

Op 16 juli besloot de ILT in het belang van de veiligheid om 99 medische certificaten van vliegend personeel nietig te verklaren en 1 medische verklaring van een luchtverkeersleider te schorsen. De verklaringen waren afgegeven door European Aviation Medical Center (EAMC) in Rijen. Het keuringscentrum is geschorst en de IOD van de ILT startte een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

Lees ook: Inspectie verklaart 99 medische certificaten van vliegend personeel nietig