zaterdag , 18 mei 2024

KLM’s 96e Delfts blauw huisje is het Hamelhuis

Amstelveen, 7 oktober 2015 – Vandaag viert KLM haar 96e verjaardag. Elk jaar introduceert KLM op haar verjaardag op 7 oktober een nieuw Delfts blauw huisje. Dit jaar is het Hamelhuis in Gorinchem gekozen als het 96e KLM-huisje.

Pieter Elbers – KLM President & CEO

“Het Hamelhuis staat voor mij symbool voor de speciale relatie die Nederland en Zuid-Korea hebben. Persoonlijk, door de tijd die ik heb gewerkt voor KLM in Japan en Zuid-Korea heb ik een band opgebouwd met dit bijzondere land. Ik ben dan ook verheugd met de keuze voor dit 96e huisje.”

Het 96e huisje is vandaag op feestelijke wijze onthuld in Gorinchem. Het eerste exemplaar van het nieuwe 96e huisje dat KLM toevoegt aan haar collectie is door president–directeur KLM, Pieter Elbers, overhandigd aan de heer Piet IJssels, voorzitter van de Hamel Foundation en aan de Ambassadeur van Zuid- Korea, de heer Jong-hyun Choe.

KLM vliegt sinds 1984 naar Zuid-Korea. Tegenwoordig is er een dagelijkse verbinding tussen Amsterdam en Seoul.

KLM-huisje: Hamelhuis
Op de geboortegrond van Hendrick Hamel is zijn geboortehuis nagebouwd. Het historisch verhaal van deze Gorcumse zeeheld komt hier op een beeldende manier tot leven. Het Hamelhuis is niet alleen een museum, maar ook een plaats waar de Nederlandse en Koreaanse cultuur elkaar ontmoeten.

Hendrick Hamel (Gorinchem, 1630 – 1692) was een Nederlandse zeevaarder. In 1653 leidde hij met het schip de Sperwer schipbreuk voor het Koreaanse eiland Jeju. De overlevenden kregen geen toestemming om het land te verlaten, omdat de Koreaanse koning niet wilde dat er informatie over zijn land naar buiten kwam. Pas na dertien jaar wist Hendrick Hamel samen met zeven anderen te ontkomen.

Van zijn tijd in Korea heeft Hamel een gedetailleerd verslag bijgehouden (‘Journael’), dat in Europa tijdenlang de enige bron van informatie was over Korea. Door zijn verhaal ging Korea leven in Europa en daar zijn de Koreanen nog steeds trots op. Hamel kreeg hierdoor grote bekendheid in Korea en hij werd er zelfs geëerd.

KLM’s 96e Delfts blauw huisje is het Hamelhuis