donderdag , 25 juli 2024

Crash Airbus A321 van Kogalymavia in Sinaï

Sharm-el-Sheikh, 31 oktober 2015 – Vanochtend is vlucht Metrojet 9268 van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalymavia in de Sinaï verongelukt. Om 05:49 LT vertrok de A321 van het vliegveld van Sharm-el Sheikh voor een vlucht naar St. Petersburg. Rond 06:13 LT bevond het toestel zich op FL335, toen het plotseling begon te dalen. Even later bleek ieder contact met Metrojet 9268 verder onmogelijk, hoewel er stemmen zijn die beweren dat er nog een bericht vanuit de cockpit is ontvangen.

Het toestel is in het noorden van de Sinaï neergekomen, bij de plaats Arish. Aan boord zaten – volgens de Russische luchtvaartautoriteiten – 217 passagiers en 7 bemanningsleden. Reddingsteams die inmiddels op de rampplek zijn gearriveerd lieten eerder weten dat zij niet verwachtten overlevenden aan te treffen. Deze informatie werd even later opgevolgd door berichten als zouden Egyptische reddingswerkers stemmen gehoord hebben uit de wrakstukken. Tot nu toe hebben ons echter geen – bevestigde – berichten bereikt dat er daadwerkelijk overlevenden zijn aangetroffen.

Over de oorzaak van het ongeluk wordt druk gespeculeerd. Vooralsnog spelen deze speculaties zich af in een spectrum dat varieert van technische storing aan de ene kant tot neerschieten aan de andere kant. Maar voor alle duidelijkheid; de oorzaak is (nog) niet bekend.

Kogalymavia
Kogalymavia – opgericht in 1992 – is een Russische luchtvaartmaatschappij met als thuishaven Luchthaven Kogalym bij het oliestadje Kogalym, ten noordoosten van Soergoet, Chanto-Mansië, West-Siberië in Rusland. Vanuit deze thuisbasis en vanuit Soergoet worden passagiers- en vrachtlijndiensten onderhouden binnen Rusland en naar omringende landen. Kogalymavia is voortgekomen uit een van de provinciale divisies van Aeroflot.

Disclaimer. De redactie van Vliegen in Nederland kiest ervoor om bij (luchtvaart-)ongevallen en incidenten alleen over de feiten te berichten. Zij onthoudt zich van speculaties omtrent de omstandigheden en/of mogelijke toedracht. Voor verdere informatie daaromtrent verwijst zij naar het/de rapport(en) van de betrokken autoriteit(en). Dit/Deze zal/zullen eventueel op een later tijdstip door Vliegen in Nederland worden gepubliceerd.