zaterdag , 13 juli 2024
Komt de F-35 Joint Strike Fighter naar de Luchtmachtdagen?

Komt de F-35 Joint Strike Fighter naar de Luchtmachtdagen?

Lelystad, 6 februari 2016 – Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert had al bekend gemaakt dat het de bedoeling is een F-35 Joint Strike Fighter rond de tijd van de Luchtmachtdagen naar Nederland te laten komen. “Daarvoor is ruimte gevonden in het testprogramma”, aldus de minister.

Zo zullen er met de F-35 vanaf vliegbasis Volkel een aantal geluidstesten worden uitgevoerd. Reden: bewoners rond de vliegbasis zijn verontrust door geruchten dat de F-35 meer geluid zou produceren dan de F-16’s die thans op de basis gestationeerd zijn. Het is overigens nog niet 100% zeker of het toestel ook daadwerkelijk naar Nederland komt en op de Luchtmachtdagen (10 en 11 juni a.s.) aanwezig zal zijn. Een van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden – en die de komst van de JSF zou kunnen verhinderen – is dat, bijvoorbeeld de start- en landingsbanen op Leeuwarden en Volkel geschikt moeten zijn gemaakt voor de ontvangst van de nieuwe F-35 Joint Strike Fighter.

Nederland heeft in eerste instantie 37 JSF’s besteld. Deze zullen gespreid gestationeerd worden op Leeuwarden en Volkel. De relatief korte periode dat de F-35 dit jaar in Nederland is, wil de minister maximaal benutten om hiermee zoveel mogelijk tests en metingen uit te voeren. Hennis-Plasschaert: “Het is niet voor de show.”

Komt de F-35 Joint Strike Fighter naar de Luchtmachtdagen?