zaterdag , 13 juli 2024
Vliegveld Hilversum

Vliegveld Hilversum doet aangifte tegen prijswinnende dronepiloot

Soesterberg 1 april 2016 – Volgens een bericht in de Gooi & Eemlander van donderdag 31 maart jl. heeft een vertegenwoordiger van Vliegveld Hilversum aangifte gedaan tegen de 17-jarige dronebestuurder Nortwin Karssemeijer.

Karssemeijer zou bij het maken van een prijswinnende foto met zijn drone te dicht bij het vliegveld hebben gevlogen. Een van de bestuursleden van Vliegveld Hilversum, Vincent Kager, zegt hierover: “We zagen de foto op internet. We kregen al meteen het idee dat die van te dichtbij is gemaakt. Dat bleek ook zo te zijn toen we de afstanden gingen nameten met Google Earth.”

De luchtvaartpolitie stelt een onderzoek in.
De vader van de dronebestuurder voerde ter verdediging aan dat de foto (van de Ster van Loosdrecht) al vorig jaar gemaakt is. Daarbij verklaarde hij verder: “Ik was er zelf bij. Het was op een doordeweekse dag, dan zijn er geen zweefvliegers. We weten wat we doen. Ik ben zelf piloot, ben inmiddels geslaagd voor het theorie-examen dronevlieger. En Nortwin is een van de betere drone-piloten in Nederland. We zaten vijfhonderd meter binnen de drie-kilometergrens, die toen nog niet eens van kracht was.”

Of deze argumenten de actie van de dronebestuurder (en geen dronepiloot, zoals vaak ten onrechte wordt gebruikt) legitimeren is nog maar de vraag. Zelfs al zou op enig moment de wetgeving voor een dronebestuurder ruimte laten om daar met een drone te hangen of te vliegen, dan nog moet deze bestuurder zich afvragen (en er voor zorgdragen) of (dat) hij geen andere luchtgebruikers in gevaar brengt. Het wachten is nu op wat het Openbaar Ministerie met de aangifte gaat doen.