dinsdag , 16 april 2024

Vluchtvoorbereiding kleine luchtvaart goed van start

Hoofddorp, 2 april 2016 – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie hebben op 2 april 2016 op vier vliegvelden de kleine luchtvaart gecontroleerd op de vluchtvoorbereiding van de piloot en de luchtwaardigheid van het toestel. Doel van de controles is om na te gaan of vliegers zich houden aan de veiligheidsregels voor de vluchtvoorbereiding zoals massa- en balansverdeling en mee te voeren (luchtwaardigheid) documenten.

In totaal hebben de inspectie en politie 28 luchtvaartuigen gecontroleerd. Hierbij is een waarschuwing gegeven voor het ontbreken van een geldige vliegkaart. Daarnaast is een vlieger aangesproken op zijn landingstechniek. Tenslotte wordt tegen een gezagvoerder proces-verbaal opgemaakt voor vliegen zonder een bewijs van bevoegdheid te kunnen overleggen.

De controles zijn uitgevoerd op Texel International Airport, Lelystad Airport, Breda International Airport en Teuge International Airport. Bij de inspecties is gelet op alle gegevens en inlichtingen die voor de uitvoering van de vlucht van belang zijn, bijvoorbeeld massa en balansverdeling, brandstofmanagement, vluchtvoorbereiding meteorologische omstandigheden, navigatie en administratie. Een slechte vluchtvoorbereiding bij vliegers vergroot het risico op ongelukken in de kleine luchtvaart.

Politie en ILT voeren deze zomer meer controles uit om te kijken of de sector de regels voor vluchtvoorbereiding goed naleeft. De komende maanden gaan de partijen op diverse locaties controleren. De controle op vluchtvoorbereiding van de kleine luchtvaart gebeurt sinds 2013.