zaterdag , 13 juli 2024

Frisian Flag 2016

Leeuwarden, 13 april 2016 – F-15’s, F-16’s, Eurofighters, Tornado’s, Mirage2000’s en een E-3A Awacs. Zomaar een greep uit de toestellen die het hart van veel vliegtuigspotters sneller doen kloppen. De toestellen maken deel uit van het internationale Frisian Flag 2016 dat vandaag begon. Gevechtsvliegers trainen vanaf Vliegbasis Leeuwarden om te opereren tijdens grote en complexe missies.

Het is de bedoeling dat vliegers uit 8 verschillende landen op elkaar ingespeeld raken. Zo bereiden ze zich voor daadkrachtig op te treden in missiegebieden zoals bijvoorbeeld in Irak en Syrië maar ook voor inzet in eigen land. Daarnaast ligt de focus van de oefening op leiderschap.

De bijna 70 toestellen die meedoen, vliegen niet alleen in Nederland  maar ook boven Duitsland en Denemarken. Dagelijks gaan vanaf de vliegbasis 2 keer 50 toestellen de lucht in voor een vlucht van gemiddeld anderhalf uur. Om de vluchttijd te verlengen worden ze regelmatig bijgetankt door tankertoestellen.

Frisian Flag duurt nog tot 22 april.

Video: Erwin Poll

Frisian Flag 2016