donderdag , 25 juli 2024
Solar Impulse

Solar Impulse 2 zet vlucht rond de wereld voort

HAWAÏ, Kalaeloa (VS), 21 april 2016 – Op woensdagmorgen 21 april jl. is – met Bertrand Piccard aan boord als piloot – de Si2 van Hawaï vertrokken voor het tweede deel van de oversteek van de Stille Oceaan. In juli 2015 strandde de expeditie, als gevolg van oververhitting van de batterijen tijdens de laatste vlucht van Japan naar Hawaï. De opgelopen vertraging zorgde ervoor dat de vlucht rond de wereld – puur en alleen op zonne-energie – niet voortgezet kon worden.

Als alles geheel volgens plan verloopt zal de Si2 – na een vlucht van drie dagen – op 23 april landen op Moffett Airfield in California (VS).

De vlucht wordt vergeleken met de van Emelia Earhart die op 21 mei 1932 solo van Wheeler Field (Honolulu) naar Oakland Airport (California) vloog, maar met dat verschil dat Amelia daarvoor zo’n 500 US gallons aan brandstof bij zich had en de Si2 zijn energie verkrijgt uit 17.248 zonnecellen. Deze voorzien de 4 lithium batterijen van stroom, die op hun beurt weer 4 elektromotoren aandrijven en de Si2 in staat stellen om zelfs ’s nachts door te vliegen.

Link:
– 360 video “Solar Impulse, Explorers of the Impossible”