woensdag , 24 april 2024
Luchtmacht onder nieuwe leiding

Dennis Luyt leidt Koninklijke Luchtmacht

Leeuwarden, 16 juni 2016 – Luitenant-generaal Dennis Luyt leidt vanaf 10 juni 2016 de Koninklijke Luchtmacht. Op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden nam hij het commando over van ranggenoot Alexander Schnitger. Dat gebeurde onder grote publieke belangstelling. Schnitger was 4 jaar de baas van het luchtwapen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert noemde hem iemand met een vliegerhart, die – met het oog op de toekomst – alles ter discussie durfde te stellen, vaak tegen de stroom in.

F-35
“Blijven ontwikkelen, om de vijand een stap voor te blijven. Dat was én is uw streven”, zei ze. Ze refereerde daarbij natuurlijk aan de F-35, die de ‘luchtmacht van de toekomst’ mede vorm geeft. De minister sprak over de jaren van debat en adviezen van jachtvliegtuigenexperts en politieke partijen die over de opvolger van de F-16 over elkaar heen buitelden. In 2013 viel dan eindelijk het besluit de nieuwe straaljagers aan te schaffen. De eerste 2 toestellen landden 23 mei jl. op Nederlandse bodem. “Een absoluut hoogtepunt” aldus de minister.

Missies vroegen veel van luchtmacht
Hennis verhaalde ook over de operaties waaraan de luchtmacht een bijdrage leverde. “Onder uw leiding zijn de luchtstrijdkrachten op vele fronten ingezet, nationaal en internationaal. Afghanistan, Mali, Irak, Syrië en natuurlijk boven Nederland. Missies die veel van de luchtmacht hebben gevraagd. Tot op de dag van vandaag. U aarzelde nooit uw nek uit te steken. En dat heeft onze organisatie veel goeds gebracht.”
Voor zijn verdiensten werd Schnitger vandaag koninklijk onderscheiden.

Nieuwe commandant
De minister wenste de nieuwe luchtmachtcommandant veel succes en wijsheid toe. “Het is aan u de Koninklijke Luchtmacht de komende jaren met vaste hand door de uitdagingen van deze tijd te leiden.” De ervaren Luyt was onder andere commandant van Vliegbasis Leeuwarden en directeur operaties van de luchtmacht. Ook vervulde hij verschillende functies bij de Defensiestaf.

Bron: KNVvL