zaterdag , 18 mei 2024

ILT en politie controle kleine luchtvaart

Den Haag, 18 juni 2016 – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de afdeling Luchtvaart van de politie hebben zaterdag 18 juni op de vliegvelden Hoogeveen, Teuge, Lelystad en Hilversum de kleine luchtvaart geïnspecteerd. Daarbij hebben zij elf piloten en hun vliegtuigen gecontroleerd. De inspecties richtten zich op de vluchtvoorbereiding van piloten en luchtwaardigheid van toestellen.

Geen enkele voorbereiding was foutloos. Zo was er vijf keer iets mis met de berekeningen van de vliegtuigbelading; ze waren niet gedaan of klopten niet. Eén piloot is aangesproken op zijn vlieggedrag boven het veld.

ILT en politie controleren of vliegers zich houden aan de veiligheidsregels voor de vluchtvoorbereiding zoals checken van meteorologische omstandigheden, massa- en balansverdeling en mee te nemen (luchtwaardigheids)documenten. Een slechte vluchtvoorbereiding bij vliegers vergroot het risico op ongelukken in de kleine luchtvaart.

Politie en ILT voeren deze zomer meer inspecties uit om te kijken of de sector de regels voor vluchtvoorbereiding goed naleeft. De komende maanden zullen zij op diverse locaties controleren.