woensdag , 24 april 2024
100 jaar Schiphol

Postzegels honderd jaar Schiphol

Amstelveen, 5 september 2016 – Ter ere van het honderdjarig bestaan van luchthaven Schiphol brengt PostNL op 12 september een serie van vijf postzegels uit. De vijf foto’s op de postzegels (waarvan drie gedateerd in zwart-wit) zijn vertrouwde beelden voor de luchtreiziger (geweest). Speciaal voor deze gebeurtenis ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren een eerstedagenvelop. Een afbeelding van de McDonnell Douglas DC2 – hetzelfde type als de beroemde UIVER van de KLM – en een rastertekening van de allernieuwste Dreamliner decoreren de vijf historische postzegels.

“Met de illustratie op de eerstedagenvelop ondersteunen we het verhaal op de vijf postzegels die PostNL uitbrengt,” vertelt Martijn Bulterman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren. “De bindende factor van Schiphol is toch wel het vliegtuig en dan in het bijzonder de KLM; waarvoor Schiphol de thuishaven is. Met de twee afbeeldingen van de McDonnel Douglas DC2 en de Dreamliner, onderbouwen we het verhaal van verleden naar heden.”

In vijf postzegels van verleden naar heden
Ontwerper Reynoud Homan koos foto’s die vertrouwde elementen voor de luchtreiziger bevatten: het wachten in de vertrekhal, het betonnen platform op weg naar de vliegtuigtrap, de heldere zichtlijnen en het contact met het luchtverkeer op de pieren van het nieuwe Schiphol en de karakteristieke contouren van de verkeerstorens bij aankomst of vertrek. Reynoud Homan: “Ik wilde de chronologie tonen en de schaal en expansie voelbaar maken. Schiphol is inmiddels 24/7 in bedrijf, een AirportCity. In honderd jaar is de reiziger ook consument geworden en die verblijft in een stad met alles wat daarbij hoort, van kantoren tot shopping malls.”

Eerstedagenvelop
De eerstedagenvelop heeft 12 september als dagtekening en is een geliefd object voor veel (thema) verzamelaars. Op het ontvangen van alle eerstedagenveloppen kunnen verzamelaars zich abonneren, de eerstedagenvelop is ook los verkrijgbaar.