zaterdag , 13 juli 2024
mh-17

Persconferentie Joint Investigation Team MH17

Nieuwegein, 28 september 2016 – Tijdens een druk bezochte persconferentie met betrekking tot de presentatie van de tussentijdse onderzoeksresultaten van vlucht MH17, is onomwonden de conclusie gepresenteerd dat de Boeing 777 van Malaysian Airlines is neergeschoten met een Buk-raket van de 9M-38 serie. Deze zou op 17 juli 2014 vanaf een mobiele lanceerinstallatie op een veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk afgeschoten zijn. De installatie is daarna met spoed weer terug over de Oekraïens/Russische gebracht.

Welke personen de raket daadwerkelijk hebben afgeschoten is niet bekend. Het JIT verklaart hierover honderd personen ‘in het vizier’ te hebben en dat verder onderzoek noodzakelijk is, voordat de verantwoordelijke personen kunnen worden aangehouden en vervolgens aangeklaagd. Het JIT heeft bij haar onderzoek ondermeer duizenden afgetapte telefoongesprekken gescreend en talloze webpagina’s bestudeerd.

Volgens een andere conclusie van het JIT moet worden uitgesloten dat vlucht MH17 door iets anders dan een raket uit de lucht is geschoten. Uit radarbeelden blijkt namelijk dat er ten tijde van de aanval op MH17 geen ander toestel in de buurt was dat de Boeing uit de lucht had kunnen schieten.

Nieuwe Russische radarbeelden
Rusland liet onlangs weten maar liefst twee jaar na dato nieuwe radarbeelden te hebben gevonden en bestudeerd. Hieruit zou blijken dat er geen raketlancering heeft plaatsgevonden. Het JIT heeft deze beelden nog niet ter beschikking gekregen. Zij is het overigens – niet verwonderlijk – niet eens met de Russische conclusie. “Afwezigheid van bewijs betekent geen bewijs van afwezigheid”, zo luidt het commentaar.