vrijdag , 12 april 2024
Narromine

Komende winter met je eigen zweefvliegtuig, vliegen in Australië

Je hebt een eigen zweefvliegtuig en je doet je best er gedurende het seizoen zoveel mogelijk op te vliegen. Maar tijdens de winter staat je kist gestald in een hangaar, of in de aanhanger. Maandenlang. En dat is zonde, tóch? Je hebt ondertussen ook verhalen gehoord van vliegers die hun kist al een paar keer naar Australië hebben laten verschepen om daar – als het bij ons dus winter is – een paar maanden te kunnen vliegen. Je kunt daar zo je eigen mening en ideeën over hebben, maar een ding is zeker; in Australië hebben ze zweefvliegweer waar wij hier in Nederland (en ook daarbuiten) alleen maar van kunnen dromen. En je bent na het aanhoren van alle enthousiaste verhalen inmiddels tot de conclusie gekomen dat het inderdaad de moeite waard is, dus wat houdt je nog tegen?

William Stalenburg en Evelien Nijland
Maar laten we wel realistisch blijven. Je kostbare zweefvliegtuig ‘zo maar even’ de halve wereld rond sturen is geen operatie waar je lichtzinnig over kunt doen. Het heeft echt wel wat voeten in de aarde voordat je zoiets (zelf) georganiseerd hebt. En dát is nu precies waar William Stalenburg en Evelien Nijland van Outbackgliding je mee kunnen en willen helpen. De diensten van Outbackgliding gaan overigens verder dan alleen het verzorgen van een verscheping van zweefkisten. William en Evelien fungeren vanuit Outbackgliding ook als kwartiermakers, reisadviseurs en liaison met de lokale instanties.

Container en transport
Outbackgliding heeft een speciaal voor het transport van zweefkisten aangepaste high-cube zeecontainer beschikbaar. Belangrijk, want je wilt natuurlijk dat je kist veilig en onbeschadigd ‘de overkant’ bereikt. Met een gewone doorsnee ‘lege’ container krijg je dat nooit voor elkaar. Maar met een speciaal ingerichte zeecontainer alleen ben je er natuurlijk ook nog niet. Er komt nog wel het e.e.a. kijken bij een dergelijk transport. Bij Outbackgliding hebben ze alle kennis en ervaring in huis, om jouw kostbare vliegtuig veilig te verschepen en afgeleverd te krijgen.

In een notendop komt een transport van een zweefkist naar Australië hier op neer:

  • Je reserveert eerst een plek voor je kist in de container. Het is raadzaam om op tijd te reserveren, aangezien het aantal beschikbare plaatsen beperkt is.
  • De kist wordt half september gedemonteerd ‘aangeboden’ door de eigenaar bij de container. In dit geval vindt dat plaats op vliegveld Hilversum. Praktisch gelegen in het midden van het land. De container wordt vervolgens onder toezicht ingepakt. Er passen 4 á 5 kisten in.
  • De container wordt aangeboden aan de verscheper die deze met een vrachtwagen af komt halen en naar de containerterminal in de haven brengt, om daar op een vrachtschip geladen te worden.
  • De overtocht duurt ongeveer vijf weken. Haven van aankomst in Australië is Sydney. Daar wordt de container door de verlader gelost en via de douane ingeklaard. Dan volgt er nog een quarantaine check. Als de hele administratie in orde is, gaat de container op een vrachtwagen en wordt deze afgeleverd op Narromine.
  • Na aankomst op Narromine wordt de container voorzichtig uitgepakt. Aangezien alles zeevast vastgesjord staat, is dit een lastig klusje dat voorzichtig moet gebeuren. De kisten worden vanuit de container meteen gemonteerd, aangezien er geen trailers meegaan (of voorhanden zijn). Dan wordt de kist in de hangar gezet of verankerd op een van de ‘buitenparkeerplekken’. In principe ben je daar als eigenaar zelf bij, maar het is ook mogelijk om dit aan Outbackgliding over te laten.

Outbackgliding Narromine Australië

Narromine
Je kist staat ongeveer van begin november tot eind februari op Narromine, in de provincie New South Wales aan de oostkant van Australië. Het vliegveld van Narromine heeft een rijke historie. Tijdens de Tweede Wereldoorlag was het een trainingscentrum van de Royal Australian Air Force (RAAF). Inmiddels is het vliegveld uitgegroeid tot een zweefvliegcentrum met internationale bekendheid en allure. Het laatste grote evenement dat op Narromine gehouden werd was de 9th FAI Junior World Gliding Championships van 1 t/m 12 december 2015.

Het vliegveld ligt op 240 meter boven zeeniveau. Naar het westen is het terrein voornamelijk vlak, maar er zijn voldoende mogelijkheden zijn om in het noorden en oosten boven heuvel- en bergachtig terrein te vliegen. Naar het zuiden is het land heel licht glooiend.

Buiten landen (mocht dat al voorkomen) is in de uitgestrekte akkers en velden absoluut geen probleem. Er zijn ook voldoende vliegvelden en farm strips in het gebied. Meestal wordt er na een buitenlanding gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘paddock retrieval’ methode. Een van de vier op Narromine aanwezige sleepkisten wordt dan ingezet om zweefkist en vlieger uit het buitenlandingsveld op te slepen en weer snel naar huis te brengen. Door de enorme uitgestrektheid van het land is de traditionele manier van ophalen met een trailer vaak geen zinnige of zelfs haalbare optie.

Luchtruimbeperkingen zijn er nauwelijks. Naar het noordoosten is een militair oefengebied waar boven de 10.000 ft. niet in gevlogen mag worden. Onder de +/- 3000 meter blijven is soms wel vervelend als de basis duidelijk hoger zit. Maar gelukkig is dit gebied relatief klein. Afstandsvluchten van 1000 kilometer en meer zijn vanaf Narromine geen uitzondering. Er zijn dagen dat de thermiek al om 10:00 bruikbaar is en pas rond sunset stopt.

Voor zelfstarters is Narromine een geweldig veld. Er zijn geen geluidsbeperkingen en er is Avgas 100LL uit de pomp op het veld verkrijgbaar.

Ook belangrijk om te weten: op het veld is een zuurstofvulsysteem aanwezig voor het vullen van zuurstofflessen. Vanaf 3000 meter is het gebruik van zuurstof in Australië verplicht.

Narromine Gliding Club
In de regel is er iedere dag om 10:00 uur ’s morgens een briefing in het clubhuis van de Narromine Gliding Club. Als het een superdag ‘dreigt’ te worden, kan er vooraf besloten worden de briefing te vervroegen. De briefing wordt verzorgd door een ervaren instructeur of overlandvlieger van de club.

Het vliegveld kent geen start en landingsgeld. Er is ruim voldoende sleepcapaciteit. Er heerst een gezellige clubsfeer met de daarbij behorende mentaliteit van elkaar helpen en ‘s avonds een BBQ met een koud drankje.

Accommodatie
In en rond Narromine zijn verschillende vormen van accommodatie te vinden, variërend van een camping op het vliegveld tot kamers in motels met zwembad. In het clubhuis zijn o.a. toiletten, douches en is er – ook niet onbelangrijk – een bar aanwezig.

Voor de dagelijkse boodschappen kan je in het dorp bij de supermarkt of de lokale bakker en slager terecht. Verder zijn er voldoende gezellige restaurants als je na een vlucht van zeg ruim 1000 km. even geen zin hebt om zelf te koken.

Outbackgliding Narromine Australië

Wat is er nog meer te doen?
Naast het zweefvliegen is er meer dan genoeg te doen. Niet onbelangrijk als er ook een partner en eventuele kinderen meegaan. Neem bijvoorbeeld Sydney. De metropool van ‘down under’ heeft een interessante historie en tal van bezienswaardigheden. Op slechts 30 minuten rijden van Narromine is er een groot aantal natuurparken en grotten en niet te vergeten de schitterende dierentuin van Dubbo. Een bezoek aan de space telescope in Parkes is ook zeker de moeite waard. Of ontdek de “outback” in het westen.

In Narromine zelf is er een openbaar zwembad maar je kunt ook gaan zwemmen in de rivier. Golfers kunnen eveneens aan hun trekken komen, er ligt een fraaie 18 holes golfbaan vlak naast het vliegveld.

Voor wie het wat verder weg van Narromine zoekt, is er het Great Barrier Reef, de fraaie kust van New South Wales of een ontdekkingstocht door de outback in het westen.

Hoe kom ik in Narromine?
Bijna iedereen komt Australië binnen via Sydney. Van daaruit zijn er verschillende manieren om naar Narromine te komen. Zo kan je een lokale vlucht naar Dubbo nemen en daar een auto huren. De vlucht duurt zo’n vijftig minuten en de autorit naar Narromine duurt dan nog zo’n 30 minuten. Er rijden ook bussen en treinen, maar houd er wel rekening mee dat je dan zo’n zeven uur onderweg bent. Een (huur)auto is eigenlijk onmisbaar tijdens je verblijf. Daarom is het misschien wel het beste om in Sydney een auto te huren en dan in 6 uur naar Narromine te rijden. Hou er ook rekening mee dat je vast nog wel wat ‘vliegspullen’ bij je zult hebben.

Je kunt er ook voor kiezen om Australië via een andere internationale luchthaven binnen te komen. Te denken valt aan Melbourne, Brisbane of Cairns. Het voordeel hierbij is, dat je tijdens de reis naar Narromine al een groot deel van Australië gezien hebt.

Terug naar Nederland
Het transport van Australië terug naar Nederland vindt eind februari plaats. De container wordt ingepakt en verscheept. Midden april is de container weer terug op vliegveld Hilversum. Daarmee is er ruim voldoende tijd om je kist weer voor het nieuwe Nederlandse seizoen vliegklaar te maken.

All we can say at Outbackgliding is: “Welcome to your playground!”

Voor meer info kijk op www.outbackgliding.com of neem contact op via info@outbackgliding.com

Links:
– Narromine aerodrome info
– Narromine Visitors Guide

Outbackgliding Narromine Australië

© Bonnet Media / Vliegen in Nederland