woensdag , 29 mei 2024
fiets-fokker-four

Technische dienst Fokker Four winnaar Fiets van Messel Award 2016

Den Haag, 17 november 2016 – Het team ‘technische dienst’ van Fokker Four is dinsdag (15 november) de winnaar geworden van de Fiets van Messel Award 2016, uitgereikt in Luchtvaart-Themapark Aviodrome. Het team ontving de onderscheiding voor hun tomeloze inzet om de vloot van Stichting Fokker Four in topconditie te brengen en op een veilige en verantwoorde wijze in de lucht te houden. De vloot bestaat uit vier historische Fokker S-11 ‘Instructor’ vliegtuigen.

Het technisch team kreeg de onderscheiding toegekend door jury-leden Ben Droste, Peter Legro, Martin Schröder en Leo Visser.

In het Aviodrome werd ook de 75ste geboortedag van de Consolidated PBY-5A “Catalina” gevierd. De Catalina speelde onder andere een grote rol bij de evacuatie van Nederlanders van Nederlands-Indië naar Australië, in 1942. Onder andere sprak Theo Doorman (1935) over zijn eigen herinneringen aan deze evacuaties en aan de aanval van Japanse gevechtsvliegtuigen op de Australische kustplaats Broome.

Elke twee jaar reikt de Nationale Federatie Historische Luchtvaart de Fiets van Messel Award uit aan iemand of een organisatie die zich in Nederland verdienstelijk heeft gemaakt voor de historische luchtvaart. De onderscheiding is in 2001 ingesteld.

De award is vernoemd naar voormalig KLM-piloot Gerson ‘Fiets’ van Messel, een pionier uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis en pleitbezorger van de historische luchtvaart. Gerson van Messel vloog tijdens de dertiger jaren en de eerste jaren van de oorlog voor de burgerluchtvaartmaatschappij KNILM. Hij was als piloot betrokken bij de evacuatie uit Nederlands- Indië naar Australië, in februari 1942. De vliegtuigen van de KNILM werden in mei 1942 verkocht aan de Amerikaanse strijdkrachten en Gerson vloog vervolgens voor de Australische en Amerikaanse strijdkrachten tot het einde van de oorlog. In 1945 keerde Gerson terug bij de KLM en bleef daar tot in de vijftiger jaren als piloot werkzaam en vervolgens als hoofd van het bureau kwaliteitsbewaking en van het bureau vliegveiligheid.

De technische dienst van Stichting Fokker Four bestaat op dit moment uit de volgende technici met sleutelbevoegdheid: Han Huisman, Walter Zeya, René Vermeulen, Corné Aarssen, Arnold van Winden, Laurent Grobben en Martien van Dijk, onder leiding van het Hoofd Technische Dienst Bert Boekel. Allen doen hun werk bij de Stichting Fokker Four als vrijwilliger.