donderdag , 25 juli 2024

Alleen in de lucht, vrij als een vogel

Hilversum, 29 november 2016 – Alleen in de lucht, vrij als een vogel. Veilig vliegen begint met een goede voorbereiding. Veel daarvan doen we samen. Eenmaal in de lucht los van het sleepvliegtuig, ben je vrij als een vogel. Dat onbeschrijfelijke gevoel, dat is zweefvliegen!

In Nederland wordt met name in clubverband aan zweefvliegen gedaan. De club heeft een vliegterrein beschikbaar en met elkaar wordt de hobby betaalbaar gehouden. De Gooise ZweefvliegClub vliegt bijvoorbeeld op vliegveld Hilversum. Een gebruikt zweefvliegtuig kan je al voor een paar duizend euro kopen, het nieuwste van het nieuwste en meest geavanceerde zweefvliegtuig kan meer dan tweehonderdduizend euro kosten. De meeste clubs hebben zowel oudere vliegtuigen als geavanceerde modellen. De techniek van het vliegen is in elk zweefvliegtuig gelijk en even moeilijk of makkelijk. Daarom is vliegen met elk zweefvliegtuig leuk en elke keer een ervaring.

Zweefvliegclubs doen zoveel mogelijk zelf. Daarom leiden zij zelf hun eigen instructeurs op, hun eigen gecertificeerde technici en worden les geven en onderhoud vrijwillig en gezamenlijk gedaan. Hierdoor blijft het zweefvliegen heel betaalbaar. Zweefvliegen is daardoor ook geen elite sport. Leden zijn er van alle signatuur, van beroepsvlieger bij de KLM tot huisman of scholier. Vanaf 14 jaar mogen jongens en meiden al zweefvliegen. Lang voordat ze alcohol mogen drinken of een rijbewijs halen, besturen jongens en meiden al alleen een zweefvliegtuig bij de Gooise ZweefvliegClub.

Links:
– www.ontdekzweefvliegen.nl
– www.gozc.nl
– www.ehhv.nl

Gooise Zweefvliegclub