zaterdag , 13 juli 2024
KLM freighter leaving NBO airport filled with roses

Miljoenenboete voor Air France-KLM om kartel

Brussel, 17 maart 2017 – De Europese Commissie heeft een groep luchtvaartmaatschappijen boetes opgelegd wegens verboden prijsafspraken over luchtvrachtvervoer. Air France, KLM en vrachtdochter Martinair moeten in totaal ruim 325 miljoen euro betalen.

De mededingingswaakhond in Brussel legde in 2010 ook al een boete op, maar die werd in 2015 door de rechter nietig verklaard. In eerste instantie was de boete voor Air France-KLM 310 miljoen euro.

Ook acht andere luchtvrachtvervoerders kregen nieuwe boetes opgelegd. Eerder werd al bekend dat de Commissie van plan was om de boetes op te leggen. Het totale boetebedrag komt op ruim 776 miljoen euro. Dat was oorspronkelijk bijna 800 miljoen euro.

Naast Air France, KLM en Martinair zijn British Airways, Air Canada, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, Singapore Airlines, LAN Chile en SAS beboet voor hun deelname aan het kartel. Lufthansa en dochteronderneming Swiss International Air Lines waren eveneens bij het kartel betrokken, maar ontkomen aan boetes omdat ze de misstanden bij de Europese Commissie hebben aangekaart.