donderdag , 25 juli 2024
KLM Flight Academy - NK Zweefvliegen 2017

KLM Flight Academy – NK Zweefvliegen 2017 – Dag 1

Dag 1, woensdag 24-05-2017

Wedstrijdleider Ton de Bruine heeft vanmorgen om 10:15 uur de briefing voor de eerste vliegdag geopend en de operationele zaken op, boven en rond Terlet nog een keer toegelicht. Tasksetter Robin van Maarschalkerweerd is helaas wat minder enthousiast over het weer. Een complex systeem van oude fronten met een occlusie boven het midden van het land speelt alle betrokkenen parten. Het is te hopen dat een klein koufront kort na de middag doortrekt, zodat er aan de westkant daarvan een opdracht gevlogen kan worden.

UPDATE
Zoals verwacht is het vandaag geen makkelijke dag geworden. De thermiek was niet altijd even betrouwbaar en er stond een straffe wester die de vliegers bij het thermieken steeds weer terug wierp. In de clubklasse eist Alexander Venema de dagoverwinning voor zich op. Hij weet de de opdracht, met een lengte van 156.32 km, met een gemiddelde snelheid van bijna 81 km/h te volbrengen. Van de elf kisten stonden er na 100 tot 120 km drie buiten.

Robbie Seton weet in de combiklasse de dagoverwinning naar zich toe te trekken door in een tijd van 1 uur 46 min en 42 s de opdracht van 162.10 km rond te vliegen. Hieruit volgt een gemiddelde snelheid van 91.15 kmh. Slechts een deelnemer heeft in deze klasse de motor moeten starten (en stond daardoor na 60 km virtueel buiten).

René de Dreu is met zijn ASG-29Es 1 min en 9 s sneller dan Jelmer Wassenaar op de LS10-a en wordt daarmee met een gemiddelde snelheid van 106.21 km/h eerste in de 18 m klasse. De opdracht had een lengte van 132.41 km en kende geen ‘buitenlanders’.

Met minder dan een neuslengte verschil (slechts 5 sec.) weet Jeroen Verkuijl in de openklasse voor te blijven op Mark Wering en legt daarmee beslag op de dagprijs. Zijn gemiddelde snelheid bedroeg 80.66 km/h over een opdracht van 154.68 km.

De kop is er af, het NK Zweefvliegen is begonnen. Iedereen hoopt op een goede wedstrijd met mooi en vooral goed vliegweer.

Opdrachten en uitslagen:
– www.soaringspot.com/en_gb/nk-zweefvliegen-2017