woensdag , 29 mei 2024
KLM Flight Academy - NK Zweefvliegen 2017

KLM Flight Academy – NK Zweefvliegen 2017 – Dag 2

Dag 2, donderdag 25-05-2017

Hemelvaartsdag en stralend weer. De stemming zit er vanmorgen meteen goed in. Bij de briefing worden de dagwinnaars even in het zonnetje gezet. En die zon krijgen we vandaag nog genoeg te zien. De weersverwachting stemt dan ook tot optimisme, dus de opdrachten zijn niet al te magertjes. Op het terras bij De Thermiekbel is het al gezellig druk. Eerste start staat voor 13:00 uur. Vandaag wordt het vliegen, vliegen, vliegen en waarschijnlijk héél weinig ophalen.

UPDATE
De eerste echte warme dag tijdens dit NK en een mix van cumuls en blauwe thermiek. Dat maakte het voor sommigen wat moeilijker en anderen wisten net iets handiger met de ‘gepresenteerde’ omstandigheden om te gaan. Dit was soms ook wel in de uitslagen terug te zien. Zo doet Hinse Osinga goede zaken door vandaag 3 plaatsen te stijgen in het klassement van de clubklasse  en stijgt Jelmer Vis met zijn dagoverwnning (afst. 156.32 km, gem.snelh. 84.51 km/h) van de derde naar de eerste plaats.

In het klassement van de combiklasse (opdracht 237.21 km) zijn de verschuivingen wat grilliger. De teams Wolff&Borgmann (DX, ArcusT) en Batenburg&Bouma (E12, Duo Discus XLT) stijgen beide vijf plaatsen in het klassement. Door de dagoverwinning te pakken staat het team van de DX op de eerste plaats.

Grootste verliezer in de combiklasse was onze enige en dappere Belgische deelnemer dit jaar, Rik vanden Boer. Hij verliest maar liefst tien plaatsen doordat hij zo’n 79 km voor de eindstreep zijn LS8 aan de grond moest zetten. Geen pompke meer kunnen vinden, helaas.

In de 18m klasse (opdracht 248.65 km.) hebben we als ‘stijger met stip’ Hadriaan van Nes (JS) met een JS1b. Door de dagoverwinning te pakken stijgt hij met vijf plaatsen naar nummer één. Willem Dortu (SH) staat 64,77 km voor de finish aan dek.

De grootste ‘schuiver’ in de openklasse (opdracht 286.56 km) is Ronald Termaat. Met zijn dagoverwinning weet hij drie plaatsen te stijgen en neemt hij daardoor de eerste plaats in van het totaalklassement. Pechvogel was Maarten Baltussen (XL) die in het zicht van de finish (slechts 10 km uit) de motor van zijn Nimbus 4Dt moest starten.

Zonder twijfel was deze tweede wedstrijddag een fantastische vliegdag met voldoende strijd. Voor vrijdag ziet het er ook goed uit, dus kunnen de heren vliegers weer flink aan de bak. Nu maar afwachten wat de organisatie voor ‘lastige’ opdrachten uit de hoge hoed gaat toveren.

Opdrachten en uitslagen:
www.soaringspot.com/en_gb/nk-zweefvliegen-2017