vrijdag , 12 april 2024
Portret Anthony Fokker siert staart Fokker 70

Portret Anthony Fokker siert staart Fokker 70

Amstelveen, 7 juni 2017 – Op de staart van een Fokker 70 (PH-KZU) van KLM Cityhopper prijkt sinds vandaag het portret van vliegtuigbouwer Anthony Fokker. KLM Cityhopper onthulde de speciale afscheidslivery als officiële start van de uitfasering van de Fokker 70. Het speciale toestel blijft de komende maanden vliegen en maakt haar laatste vlucht op 28 oktober.

De afscheidslivery is een symbool van dankbaarheid aan iedereen die ooit bij de Fokker-operatie betrokken was en een bijdrage heeft geleverd aan dit deel Nederlands erfgoed. Met de livery viert KLM Cityhopper op gepaste wijze de 97-jarige samenwerking tussen KLM en Fokker. KLM als oer-Hollands bedrijf en luchtvaartpionier en Fokker als enige Nederlandse vliegtuigbouwer van toestellen waarmee KLM haar eerste vluchten maakte. De livery werd aangebracht in Hangaar 73 op Schiphol Oost waar Fokker ooit vliegtuigen afleverde aan luchtvaartmaatschappijen.

Op dit moment zijn er nog 9 Fokker 70’s in de vloot van KLM Cityhopper. Met het uitfaseren van de Fokker 70 verdwijnt het laatste vliegtuig van Nederlandse origine op Nederlandse bodem en komt er een einde aan een bijzonder periode in de luchtvaarthistorie.

In 2008 kondigde KLM Cityhopper haar vloot vernieuwingsprogramma aan. De Fokker 50- en Fokker 100-toestellen werden afgelopen jaren uitgefaseerd en vervangen door Embraer 175’s en 190’s. Door de aanschaf van dit nieuwe vliegtuigtype leveren KLM en KLM Cityhopper opnieuw een bijdrage aan een efficiëntere en milieuvriendelijker operatie. Daarbij staan kwaliteit en comfort voor passagiers hoog in het vaandel.

KLM Cityhopper is de grootste regionale carrier van Europa en voert vanaf Amsterdam Schiphol meer dan 105.000 vluchten per jaar uit naar 67 Europese bestemmingen. Uiterlijk in 2018 bestaat de totale vloot van KLM Cityhopper uit 30 toestellen van het type Embraer 190 en 17 Embraer 175’s. KLM heeft daarmee de grootste Embraer vloot in Europa.