dinsdag , 16 april 2024
787 KLM

KLM optimaliseert capaciteit van simulators met Quintiq

‘s-Hertogenbosch, 27 juni 2017 — Quintiq, onderdeel van Dassault Systèmes en wereldwijd toonaangevend in supply chain planning en optimalisatie (SCP&O), kondigt de uitbreiding aan van het partnerschap met KLM Royal Dutch Airlines (KLM) om de capaciteit van de vluchtsimulators van de luchtvaartmaatschappij te optimaliseren.

De acht geavanceerde vluchtsimulators van KLM in Amsterdam zijn bestemd voor de grondtraining van piloten en andere bemanningsleden. De KLM simulators maken circa 15.000 trainingssessies per jaar mogelijk, dus het is van cruciaal belang dat de luchtvaartmaatschappij de capaciteit volledig benut. Om dit te kunnen doen, moet KLM volledig zicht hebben op de capaciteit om inactiviteit te minimaliseren, extra capaciteit te kunnen verhuren aan andere luchtvaartmaatschappijen en het onderhoud van de simulators, dat meestal ’s nachts plaatsvindt, beter te beheren.

De huidige planningsmethoden van de luchtvaartmaatschappij zijn een combinatie van handmatige planning en een verouderd systeem, gemodelleerd naar de vluchtactiviteiten in de beginjaren ’90. Hoewel het eenvoudige algoritme automatisch simulatorruimte toewijst, kan het systeem geen cao-regels, sjablonen voor transitietraining en een afwijkende sessieduur voor externe partijen verwerken. Bovendien plaatst het de planners van KLM voor tal van uitdagingen.

In de zoektocht naar meer efficiëntie kwam KLM opnieuw bij Quintiq uit – een partnerrelatie die in 2014 al leidde tot de geslaagde uitrol van een oplossing voor de planning van de transitie van piloten. Uitbreiding van het partnerschap betekent dat Quintiq een oplossing voor de simulatorplanning implementeert die volledig is afgestemd op de bestaande aanpak, waarmee wordt gewaarborgd dat de informatie over de vraag naar training altijd up-to-date is en conflicten onmiddellijk worden gesignaleerd en opgelost.

“We zijn onder de indruk van wat Quintiq kan doen,” zegt Robert Kunen, VP Cockpit Crew Services bij KLM. “De combinatie van ons systeem voor planning van de bemanning en dit nieuwe optimalisatiesysteem voor planning van de simulatorcapaciteit, beide ontwikkeld door Quintiq, biedt ons de mogelijkheid om het gebruik van de simulatorcapaciteit te maximaliseren. We kunnen vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen en beperkingen en mogelijkheden op de langere termijn voorspellen. Het resultaat is dat we de training van de bemanning efficiënter kunnen laten verlopen, waardoor we een goed getrainde cockpitbemanning hebben die de veilige en betrouwbare service biedt waar KLM om bekend staat.”

Met de oplossing van Quintiq voor simulatorplanning kunnen de planners van KLM efficiënter werken binnen elke tijdslimiet – ze kunnen niet alleen enkele jaren vooruit plannen, maar ook eenvoudig aanpassingen aanbrengen in geoptimaliseerde langetermijnplanningen als de vraag in de loop der tijd verandert.

“Wij zijn trots KLM te kunnen ondersteunen met een slimme planningsoplossing die aan de unieke eisen van de luchtvaartmaatschappij voldoet,” aldus Markus Malinen, vice-president EMEA-R bij Quintiq. “We kijken uit naar dit partnerschap dat KLM in staat stelt haar visie te realiseren en haar activiteiten naar een nog hoger plan te brengen.”