zaterdag , 18 mei 2024

Expositie 100 jaar Marine Luchtvaartdienst in Aviodrome

Lelystad airport, 5 juli 2017 – De interactieve expositie ‘100 jaar Marine Luchtvaartdienst’  in het Aviodrome is op bijzondere wijze geopend. Prominente oud-MLD’ers kwamen na een spectaculaire rondvlucht in de Catalina aan voor de opening. Commandeur Polet, die als groepsoudste van de Marine Luchtvaartdienst de expositie mocht openen, arriveerde in een NH-90. Een bijzondere gebeurtenis tijdens deze opening was het hijsen van de originele vlag van Marinevliegkamp Valkenburg.

100 jaar Marine Luchtvaartdienst
De Marine Luchtvaartdienst werd in augustus 1917 opgericht en is officieel sinds 2008 uit dienst gesteld, maar niet opgeheven. Voor het 100-jarig jubileum heeft Aviodrome heldendaden en hoogtepunten uit 100 jaar Marine Luchtvaartdienst verzameld in een bijzondere expositie. Bezoekers ontdekken verhalen over spectaculaire hoogtepunten van de vliegende marinehelden en kunnen zelf hun vaardigheden testen met verschillende breinbrekers en actieve oefeningen. Daarnaast heeft Aviodrome speciaal voor deze gelegenheid in de binnenexpositie diverse vliegtuigtypes met een MLD achtergrond bij elkaar gebracht.

Bijzondere collectiestukken tentoongesteld
Twee collectiestukken zijn voor het eerst compleet te zien nadat ze de afgelopen jaren speciaal zijn gebouwd bij Aviodrome:

Van Berkel WA
15 jaar heeft Stichting Neptune Association gewerkt aan de replica van de Van Berkel WA met registratienummer W57. Dit type watervliegtuig heeft van 1919 tot 1933 gevlogen voor de Marine Luchtvaartdienst en is gebouwd door de gelijknamige Nederlandse weegschaal fabrikant. Destijds beschikte de Marine nog niet over vliegdekschepen. Dit watervliegtuig werd met name ingezet om te patrouilleren en landde na haar missie naast het schip en werd vervolgens met een grote takel op het schip getakeld. De replica van de Van Berkel WA, die met uiterste precisie is nagebouwd, is vanaf 6 juli voor het eerst voltooid te bewonderen in expositie 100 jaar marine luchtvaartdienst.

Vaardigheden testen op interactief parcours
Naast deze bijzondere collectiestukken en alle verzamelde hoogtepunten kunnen bezoekers in het interactieve deel van expositie zelf testen of zij het in zich hebben om een vliegende marineheld te worden. Daar voor is een speciaal parcours aangelegd, dat binnen in het museum begint met uitdagende breinbrekers waar veel concentratievermogen voor nodig is. Wanneer deze oefeningen zijn voltooid kunnen de deelnemers door naar de stormbaan, die Aviodrome speciaal voor deze expositie heeft laten aanleggen. De stormbaan bestaat uit verschillende uitdagende hindernissen waar onder andere inschattingsvermogen, uithoudingsvermogen, kracht en behendigheid op de proef wordt gesteld. Voor degenen die de volledige test succesvol afleggen en de kennisvragen goed beantwoorden heeft Aviodrome uiteraard een diploma als bewijs!

Link:
www.aviodrome.nl