dinsdag , 28 mei 2024

NLR test deze week grote drone op Twente Airport

Twente, 5 juli 2017 – Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Centrum (NLR) oefent deze week met grote drones op Twente Airport. Met de XCalibur+ jet-trainer – een goedgekeurde drone op basis van de eisen die gelden voor een drone voor beroepsmatig gebruik (ASRPAS1)- worden maandag tot en met woensdag testen gedaan. De jet-trainer wordt gebruikt om ervaring met het vliegen van drones met straalaandrijving op te doen.

Speciaal opleidingstraject
De XCalibur+ jet-trainer is gebaseerd op een modelvliegtuig waarop een aantal modificaties zijn doorgevoerd om het toestel aan de ASRPAS1 eisen te laten voldoen. De drone kan met verschillende snelheden vliegen en wordt radiografisch bestuurd. Het is de eerste keer dat NLR vliegt met deze drone. Vier medewerkers van het NLR zijn speciaal getraind in Duitsland, om met jet aangedreven fixed wing drones te kunnen vliegen. Verder worden de proeven begeleid door een piloot met deskundigheid van echte jets en drone-jets. Alleen bij goed weer gaan de tests door, gedurende de hele dag. De maximale vlieghoogte van de jet-trainer is 1500 voet en blijft binnen zichtafstand van de piloot. Er wordt niet boven bebouwing of het natuurgebied gevlogen.

Europees project
De ervaring die met de jet trainer wordt opgedaan is van essentieel belang voor toekomstige NLR grote drone activiteiten. Zo werkt het NLR sinds enige tijd aan de ontwikkeling van een groot op afstand bestuurbaar straalvliegtuig, met afmetingen van zo’n 4 meter lang en 4 meter spanwijdte en een gewicht boven de 100 kg. Het doet dit in het kader van het EU Cleansky 2 SCALAIR (SCALed AIRcraft) project, waarbinnen een vliegend schaalmodel van een bestaand verkeersvliegtuig wordt ontwikkeld, gebouwd en getest. Doel van dit schaalmodel is om verband aan te kunnen tonen tussen het vlieggedrag van het schaalmodel t.o.v. het “full-scale” vliegtuig.

Unieke testlocatie
NLR kiest voor Twente Airport omdat deze locatie uniek is. ‘Het NLR heeft de beschikking over het Netherlands RPAS Test Centre (NRTC) in Marknesse, echter voor de eerste vluchten met de jet trainer en andere grote drones wordt voor Twente Airport gekozen vanwege de beschikbaarheid van een lange verharde landingsbaan, een obstakel vrije omgeving en relatief weinig luchtverkeer. Daarnaast biedt Technology Base, waarop Twente Airport is gelegen, de omgeving waar innovatief ondernemerschap en veel ruimte om te experimenteren samenkomt’, aldus Jan Willekens van NLR. Binnen het Dutch Drone Platform werkt NLR nauw samen met Space53 en de andere beoogde Drone testlocaties in Nederland ter bevordering van Drone ontwikkeling en gebruik.