zaterdag , 18 mei 2024

Bijzondere Marine Luchtvaartdienst vliegtuigen te zien in Aviodrome tijdens speciale editie Fly-in

Lelystad, donderdag 10 augustus 2017 – De Fly-in bij Aviodrome staat dit jaar, net als de nieuwe interactieve expositie, in het teken van 100 jaar Marine Luchtvaartdienst (MLD). Tijdens deze speciale editie op 19 en 20 augustus kunnen bezoekers bijzondere vliegtuigen bewonderen. Bijvoorbeeld de Westland Wasp helikopter, die voor de MLD opereerde vanaf een marineschip om torpedo’s af te werpen, en vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Aviodrome komt. In de nieuwe expositie kunnen bezoekers testen of zij het in zich hebben om een vliegende marineheld te worden, kinderen kunnen tijdens dit weekend klimmen in een hoge klimtoren, de reddingsbrigade helpen én Brandweerman Sam ontmoeten. 

Een andere bijzondere gast tijdens de speciale editie van de Fly-in is de Grumman TBM Avenger. De MLD heeft tussen 1953 en 1961 gevlogen met 78 Avengers. Ze werden onder andere ingezet voor onderzeebootbestrijding en vlogen vanaf het vliegdekschip Karel Doorman. Naast de Westland Wasp en de Grumman TBM Avenger zijn er nog meer vliegtuigen te bewonderen:

  • Beechcraft Model 18: gebruikt voor de opleiding van navigators, telegrafisten en waarnemers.
  • North American/Noorduyn AT-16 Harvard: gebruikt voor de opleiding van vliegers tussen 1946 en 1971 bij de Marine Luchtvaartdienst.
  • Consolidated PBY-5A Catalina: watervliegtuig de Catalina zal tijdens de Fly-In donateursvluchten verzorgen.
  • Fokker S.11 Instructor: gebruikt als actief lesvliegtuig voor vliegers waarbij beide vliegers naast elkaar zaten. In totaal heeft de MLD met 9 vliegtuigen van dit type gevlogen.
  • Fouga Magister CM-170: deze straaljager van Franse komaf zal tijdens de Fly-In laten zien waar hij toe in staat is!

Spectaculaire activiteiten
Naast het bewonderen van deze unieke stukken, kunnen bezoekers de held in zichzelf naar boven halen tijdens spectaculaire activiteiten. In de nieuwe interactieve expositie kunnen zij testen of zij het in zich hebben om een vliegende marineheld te worden. Daarnaast staat er een klimtoren van 8,5 meter hoog, kunnen bezoekers de piratenrun trotseren, de reddingsbrigade helpen en Brandweerman Sam ontmoeten.

Link:
– www.aviodrome.nl