donderdag , 25 juli 2024

Qatar laat visa-eisen vallen voor burgers van tachtig landen

Amsterdam, 11 augustus 2017 – De minister van binnenlandse zaken van Qatar, de Qatar Tourism Authority en Qatar Airways maken bekend dat Qatar per direct burgers van tachtig landen visa-vrije toegang biedt tot het land. Ook Nederland behoort tot deze tachtig landen.

Nederlanders hoeven niet langer een visum aan te vragen. Zij krijgen gratis visa-vrijstelling bij binnenkomst tegen overlegging van een geldig paspoort dat nog ten minste zes maanden geldig is en een bevestigd ticket voor een door- of terugreis.

Afhankelijk van de nationaliteit van de bezoeker geldt de visa-vrijstelling voor 180 dagen, gerekend vanaf de datum van afgifte. De bezoeker kan in totaal maximaal negentig dagen in Qatar verblijven op basis van een multiple-entry vrijstelling of maximaal dertig dagen vanaf de dag van uitgifte met de mogelijkheid om een verlenging aan te vragen van nog eens dertig dagen.

Deze nieuwe regels zijn onderdeel van maatregelen van Qatar om het bezoek aan het land te vergemakkelijken. Qatar lanceerde vorige maand een platform voor elektronische visa, waar bezoekers van alle nationaliteiten gemakkelijk en efficiënt een visum kunnen aanvragen. Het land overweegt ook een verdere versoepeling van zijn visa-beleid, waaronder vrijstelling voor burgers of permanente-visahouders van de landen binnen de Gulf Cooperation Council (Bahrein, Koeweit, Oman, Saudi-Arabië, en de Verenigde Arabische Emiraten), het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Schengen-landen. De vrijstelling stelt betrokken bezoekers in staat om een Electronic Travel Authorisation aan te vragen via een eenvoudige online aanvraagmogelijkheid, 48 uur voor aankomst.