donderdag , 25 juli 2024

EASA goedkeuring voor Avion Phantom 320 flight simulator

Nieuw-Vennep, 6 november 2017 – De nieuwe Avion Phantom 320 flight simulator is door de Europese luchtvaartorganisatie EASA gekwalificeerd voor level-D vliegtrainingen. De full flight simulator is ontwikkeld en gebouwd door het Nederlandse bedrijf Avion Simulators BV in Nieuw-Vennep, onderdeel van de Avion Group die is gespecialiseerd in alle aspecten van trainingen voor de luchtvaart.

De Avion Phantom 320 flight simulator is ontwikkeld voor de pilotenopleiding voor de Airbus A-320. De doelstelling bij de ontwikkeling was een geavanceerde simulator te bouwen, die een grote flexibiliteit zou combineren met duurzaamheid, extreme efficiency en weinig tot eenvoudig onderhoud. Met dit doel voor ogen werden alle vereiste systemen volledig in de simulator geïntegreerd, inclusief een klimaatbeheerssysteem, de computers en de toegangstrap. In tegenstelling tot alle andere flight simulators op de internationale markt, is er daardoor voor de compacte Phantom 320 geen uitgebreide en ingewikkelde infrastructuur nodig.

Energieneutraal
De nieuwe ‘plug-and-play’ Airbus A-320 flight simulator van Avion Simulators heeft inmiddels veel aandacht getrokken van internationale airlines en vliegscholen uit de gehele wereld. Deze belangstelling wordt mede veroorzaakt door de energieneutrale behuizing, die optioneel wordt aangeboden. Met deze behuizing is de Avion Phantom 320 de duurzaamste en minst eisende full flight flight simulator ter wereld.

Productie bij VDL
De AVION Phantom 320 wordt in productie genomen bij VDL ETG in Almelo, onderdeel van VDL Groep. VDL is de bedrijvengroep van de familie Van der Leegte die met 93 werkmaatschappijen en ruim 16.000 medewerkers actief is in 19 landen. Deze industriële onderneming, een van de grootste bedrijven in de Nederlandse maakindustrie, heeft veel ervaring in de machinebouw en ook met de bouw van simulatoren. De eerste Avion Phantom 320 ‘next generation’ flight simulator wordt begin 2018 in gebruik genomen op Malta.

Onderhoud op afstand
“De Avion Phantom 320 is een sensationele nieuwe flight simulator”, aldus Bart Slager, CEO van de Avion Group. “Onze simulator is duurzaam en zuinig, hij bevat de modernste beeldsystemen en visuele software en heeft een luxe en ergonomisch cockpitinterieur. Daarnaast kan hij eenvoudig ´op afstand´ worden onderhouden dankzij de digitale afstandsbediening en servicemogelijkheden door ons Customer Support Centrum in Nieuw-Vennep. Ik ben erg trots op deze nieuwe en indrukwekkende Phantom 320, die ook laat zien waartoe we in staat zijn bij de ontwikkeling van opleidingssystemen die voldoen aan de allerhoogste internationale standaarden”.

Kwalificatie
De ‘kwalificatie’ is een belangrijk hoogtepunt bij de ontwikkeling van de AVION Phantom 320. Een kwalificatie is vereist wanneer een fabrikant een professionele flight simulator goedgekeurd wil hebben. De fabrikant levert in dit geval bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een document in, waarin hij aantoont dat de simulator op alle gebieden voldoet aan de geldende eisen en regels. Zodra dit document, de Qualification Approval Guide of QAG, is goedgekeurd, worden alle volgende simulatoren die aan deze QAG voldoen automatisch goedgekeurd. Individuele certificering is dan niet meer nodig.

Nederlandse Avion Group
AVION Simulators is een Nederlands bedrijf, dat voor 100 procent eigendom is van de AVION Group met een hoofdvestiging in Nieuw -Vennep. De belangrijkste investeerder in de AVION Group is de Nederlandse investeringsmaatschappij 5square. Ook de dochterbedrijven AVION Training (met Flight Academies op Maastricht-Aachen Airport en op de luchthaven van het Turkse Dalaman), AVION Cadet (een financier van de opleiding van piloten) en AVION Lease (dat airlines en vliegscholen helpt bij de financiering van hun AVION-flight simulators) zijn volledig Nederlands.