dinsdag , 28 mei 2024
Julio Poch

Piloot Julio Poch vrijgesproken

Buenos Aires (Argentinië), 29 november 2017 – Argentijnse rechters hebben piloot Julio Poch vandaag vrijgesproken van betrokkenheid bij ‘dodenvluchten’ in Argentinië. In het vijf jaar durende ‘megaproces’ stonden in totaal 54 mensen, onder wie de in Argentinië geboren Nederlandse piloot Julio Poch, terecht. In totaal heeft Poch 8 jaar en 2 maanden in voorarrest vastgezeten.

De aanklagers eisten levenslang tegen de ex-piloot van Transavia. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops noemde het ‘onbegrijpelijk’ omdat er zijns inziens geen enkel aantoonbaar bewijs is dat de Nederlands-Argentijnse piloot dodenvluchten heeft uitgevoerd.

Poch zei na zijn aanhouding in Valencia in 2009, zijn onschuld aan te tonen. Maar dat is niet makkelijk, de processen over de militaire dictatuur worden sinds de linkse regering van Néstor Kirchner (2003-2007) soms “met wraakzucht” gevoerd, aldus de Argentijnse jurist Horacio Lynch. Velen verdwijnen in de ‘goelag’ na volstrekt niet aangetoonde beschuldigingen eindeloos achter de tralies.

Poch was destijds straaljagerpiloot bij de Argentijnse marine en heeft aangevoerd op geen enkele manier betrokken te zijn geweest bij de vluchten. Die toestellen had hij naar eigen zeggen ook helemaal niet kunnen besturen. Volgens de aanklagers kon hij dat wel.

Etentje Bali
De reden dat Poch in de belangstelling kwam van o.a. een Argentijnse onderzoeksrechter, is een gesprek tijdens een ‘Transavia etentje’ in het restaurant Gado Gado op 2 december 2003 te Bali. Daar zou Poch tegenover collega’s de strijd van het militaire regime in zijn vaderland verdedigd hebben. Twee Nederlandse collega piloten stelden vervolgens dat hij deelname aan de dodenvluchten had bekend.

De Nederlandse justitie vond het een verhaal van ‘horen zeggen’ en er was geen uitleveringsverdrag met Argentinië. Jaren later op 22 september 2009, werd piloot Julio Poch op zijn laatste commerciële vlucht voor Transavia uit het vliegtuig gehaald in Spanje, dat wel een uitleveringsverdrag met Argentinië heeft.

Uitzending Jinek, Prof. mr. dr. Geert-Jan Knoops, juli 2017

https://www.youtube.com/watch?v=tA06Ngw5h34&feature=youtu.be&t=15m17s

Uitzending Brandpunt Reporter, augustus 2014

https://youtu.be/pFcBf1IGw1g