dinsdag , 28 mei 2024

BAM maakt Schipholterrein klaar voor nieuwe terminal

Schiphol, 5 december 2017 – BAM Infra heeft de aanbesteding gewonnen om de toegangswegen aan landzijde voor de nieuwe terminal van Schiphol aan te leggen. De belangrijkste werkzaamheden zijn het verleggen van alle kabels en leidingen in het gebied waar de nieuwe terminal komt en de aanleg van nieuwe voorrijwegen voor de nieuwe terminal. BAM start in januari 2018 met de werkzaamheden en in juli 2019 moet het terrein gereed zijn voor de start van de bouw van de nieuwe terminal.

De nieuwe voorrijweg is een verlengde van de Ceintuurbaan-Zuid en gaat aansluiten op de voorrijweg die voor vertrek 1, 2 en 3 van de huidige terminal loopt. De kabels zijn onder meer data- en stroomkabels en de leidingen zijn onder meer voor gas, water en riolering. In totaal gaat het om het verleggen van 200 verschillende kabels en het aanleggen van 40 kilometer nieuwe leidingen en 80 kilometer nieuwe kabels. Het wordt het grootste verleggingsproject van kabels en leidingen ooit op Schiphol.

“Veiligheid en continuïteit van het luchthavenproces zijn tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden van vitaal belang,” zegt Bernardo Gogna, directeur van het Capital Programme. Naast alle technische uitdagingen, is de complexiteit van Schiphol als een dichtbebouwde en intensief gebruikte omgeving een van de belangrijkste factoren. Dit is in de aanbesteding benadrukt en vormt een belangrijk onderdeel van het actieplan van BAM.