zaterdag , 13 juli 2024
Vijfjarig AMN

Vijfjarig AMN heeft Cessna 172v PH-JBH al dertig jaar in onderhoud

Vliegtuigonderhoudsbedrijf Aircraft Maintenance Netherlands (AMN) bestaat precies vijf jaar. Daarbij viert het bedrijf op vliegveld Teuge het feit dat het dertig jaar geleden de Cessna F172M Skyhawk PH-JBH  in onderhoud kreeg.

STAR Airservice
Aircraft Maintenance Netherlands werd opgericht op 1 januari 2013, en kwam voort uit STAR Airservice dat al op Teuge bestond sinds 1988. Een van de eerste vliegtuigen die STAR Airservice dertig jaar geleden in onderhoud kreeg, en dat tot op de dag van vandaag nog steeds bij AMN in onderhoud is, was de Cessna F172M Skyhawk PH-JBH.

Van Alouette 2 tot BN-2 Islander
STAR Airservice VOF werd in januari 1988 opgericht door Eric van ´t Spijker. Naast de Cessna F172M PH-JBH kreeg STAR een aantal andere vliegtuigen in onderhoud, waaronder de Stampe en Vertongen SV-4-tweedekker PH-OPA, de Sud Aviation Alouette 2-helikopter PH-NSW van Helicon en de vloot van de vliegschool van Rob van den Sligtenhorst. In de jaren negentig volgden meer opvallende vliegtuigen, waaronder een Britten Norman BN-2 Islander van de Dienst Luchtvaart van de Rijkspolitie en een BN-2 Islander van het Nationaal Paracentrum Teuge. In 2008 veranderde de juridische structuur van het bedrijf: STAR Airservice VOF werd STAR Airservice BV.

Aircraft Maintenance Netherlands
In 2012 kwam er een eind aan het bestaan van STAR Airservice BV en in januari 2013 werd het onderhoudsbedrijf in de 800 m² grote hangaar op vliegveld Teuge, door nieuwe aandeelhouders en met een nieuwe directie, doorgestart onder de naam Aircraft Maintenance Netherlands (AMN). Deze maand wordt dus het eerste lustrum gevierd van dit bedrijf dat al dertig jaar bestaat, maar slechts vijf jaar onder de naam AMN.

Vliegveld Teuge
AMN heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een breed georiënteerd vliegtuigonderhoudsbedrijf, met een hoofdvestiging op vliegveld Teuge en een dependance op Lelystad Airport bij Wings over Holland. AMN is officieel dealer van o.a. Garmin Avionics, Trig Avionics, Aspen Avionics en Becker Avionics en biedt de general aviation een totaalpakket aan onderhoudsdiensten. Alle aspecten m.b.t. het luchtwaardig houden van vliegtuigen en helikopters worden door AMN uitgevoerd, zoals het beheer door de CAMO, de jaarlijkse ARC-inspecties, het testen van avionica en uiteraard al het nodige onderhoud. Daarnaast begon AMN eind 2017 met de verkoop van vliegtuigen.

Aircraft On Ground-situaties
Aircraft Maintenance Netherlands, dat momenteel werkgelegenheid biedt aan 10 FTE´s, is dankzij vier mobiele teams gespecialiseerd in het verhelpen van AOG (Aircraft On Ground) situaties in Nederland en daarbuiten, en in onderhoud voor Nederlandse klanten in het buitenland. In de afgelopen jaren heeft dit de medewerkers van AMN al gebracht naar Duitsland, België, Italië en Ierland, maar ook naar de VS en naar enkele Afrikaanse landen.

Link:
– www.amnetherlands.nl

Vijfjarig AMN