vrijdag , 24 mei 2024
Elektrische vliegtuig bij vliegveld Holwerd aan Zee

Elektrische vliegtuig bij vliegveld Holwerd aan Zee

Vrijdag 7 juli jl. werd het enige elektrische vliegtuig in Nederland met applaus onthaald op het eerste ‘Electric Only’ vliegveld bij Holwerd aan Zee. Een primeur die feestelijk werd aangekleed door vliegers van de 170 basisschoolkinderen uit Holwerd, megavliegers van De Fryske Draeken uit Drachten en muziek van Brassband Euphonia. De historische touchdown werd voorafgegaan door de zweefvliegkunsten van de Friese Aeroclub uit Leeuwarden.

Piloot, Job Snel van iFly, werd begroet door wethouder Esther Hanemaaijer van de gemeente Dongeradeel. Volgens Hanemaaijer is fluisterstil elektrische vliegen een stap in de richting van de noodzakelijke transitie naar een duurzame luchtvaart. Stichting Holwerd aan Zee ziet kansen voor elektrisch vliegen boven het Werelderfgoed Waddenzee. Bijvoorbeeld voor de vele monitoringsvluchten boven het Wad. Want dat elektrisch vliegen nauwelijks meer lawaai maakt dan een ventilator, dat kan nu worden bevestigd door de ca. 500 toeschouwers.

Elektrische vliegtuig bij vliegveld Holwerd aan Zee

Fotografie: Jan Zijlstra