zondag , 14 juli 2024

Europese vliegvelden al voor hoogseizoen massaal in de min

Het hoogseizoen staat op het punt te beginnen en nu al kampen Europese luchthavens met aanzienlijke vertragingen. De On Time Performance analyse van Vlucht-vertraagd.nl schetst een beeld van lange rijen, teleurgestelde gezichten en vakanties die uren later beginnen dan gepland. In vergelijking met vorig jaar zijn vrijwel alle 106 gemeten Europese vliegvelden in de min gedoken. Met name op de luchthavens van Eindhoven (34% on time), Roma Ciampino (47%) en Krakow-Balice (47,6%) vertrokken veel vluchten niet op tijd. Met de zomervakantie in aantocht roept Vlucht-vertraagd.nl reizigers op zich goed voor te bereiden op de vakantie en eventuele extra tijd die de reis zou kunnen kosten.

Lage punctualiteit
De Europese luchthavens maken geen goede beurt als het gaat om punctualiteit. De vijf slechtst scorende Europese vliegvelden presteren allemaal onder de 50%, met Eindhoven Airport als absoluut dieptepunt van heel Europa op 34% – een daling van 12,9% ten opzichte van het jaar ervoor. Dat betekent dat vanaf Eindhoven maar liefst 66% van de vluchten vertrekt met een vertraging van minimaal een kwartier.

Tom van Bokhoven, CEO Vlucht-vertraagd.nl:
Uit onze analyse blijkt dat er fors meer vertragingen op de Nederlandse luchthavens zijn wanneer je het vergelijkt met dezelfde periode vorig jaar. Veel stakingen en operationele problemen, maar ook veel technische problemen aan vliegtuigen liggen hieraan ten grondslag. Dit in de drukste periode van het jaar zorgt ervoor dat veel passagiers hinder zullen ondervinden tijdens hun vakantie of reis. Daarom is het goed om je hierop voor te bereiden, kom op tijd en weet wat je rechten zijn als passagier. Verder adviseren we om je boardingpass en ticket te bewaren als je een zwaar vertraagde of zelfs geannuleerde vlucht hebt.

Gelukkig zijn er ook luchthavens die het wel goed doen, zo blijkt uit de analyse van Vlucht-vertraagd.nl. De On Time Performance top vijf scoort allemaal ruim boven de 80%. Ook de luchthavens van onze zuiderburen scoren hoog. Met Tenerife Norte op 89,2%, Brussels Charleroi op 86,9% en Antwerpen op 86,3% in de top drie.

Schiphol meest punctueel
Ondanks het grote volume is Schiphol het best presterende vliegveld van Nederland. Eindhoven scoort het slechtst. De punctualiteit van alle Nederlandse luchthavens is wel aanzienlijk gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar:
Schiphol Amsterdam    juni 2018: 62.7% | juni 2017: 75,3% | verschil: -12.6%
Eindhoven airport         juni 2018: 34.4% | juni 2017: 53,8% | verschil: -19.4%
Rotterdam airport         juni 2018: 54.8% | juni 2017: 67%    | verschil: -12.2%

Met de slimme ‘Claim Calculator’ van vlucht-vertraagd.nl kunnen reizigers zelf uitrekenen of ze recht hebben op compensatie in het geval van een vertraging of annulering. Ook berekent deze calculator de hoogte van de eventuele vergoeding.

Link:
– www.vlucht-vertraagd.nl

Beeld: vlucht vertraagd