zaterdag , 18 mei 2024

Lelystad Airport neemt verhoogde verkeerstoren in gebruik

Donderdag 12 juli is de verhoogde verkeerstoren van Lelystad Airport officieel in gebruik genomen. Hanne Buis, directeur van Lelystad Airport, Jurgen van Avermaete van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Jeroen Buter, projectleider van de torenvernieuwing, verrichtten samen de officiële openingshandeling. Met deze ingebruikname is afscheid genomen van de tijdelijke mobiele toren van het ministerie van Defensie van waaruit het vliegverkeer op Lelystad Airport sinds augustus 2017 werd begeleid.

Lelystad Airport bereidt zich voor op de komst van groot commercieel vliegverkeer. Om luchtverkeersleiders nog beter zicht te bieden op het gehele luchthaventerrein is de huidige verkeerstoren verhoogd. Hiermee voldoet de toren tevens aan de minimale vereisten voor het laten opstijgen en landen van groot vliegverkeer. Ook is een nieuwe terminal in aanbouw om het groeiend aantal passagiers goed te kunnen faciliteren. Daarnaast is in 2017 een nieuwe taxibaan aangelegd en is de start- en landingsbaan verlengd.

Hanne Buis, directeur van Lelystad Airport:
“We werken er dagelijks hard aan om van Lelystad Airport een aantrekkelijk vakantievliegveld te maken. Met de ingebruikname van de verhoogde verkeerstoren op Lelystad Airport zijn we hier weer een stap dichterbij. Veel dank aan alle partijen die betrokken zijn bij de verhoging van de verkeerstoren: de architect Benthem Crouwel, de regionale bouwers, LVNL en het projectteam van Lelystad Airport. Het is een resultaat waar we samen trots op mogen zijn.”

Jurgen van Avermaete, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL):
“Vanuit onze torensimulator hadden we al een blik kunnen werpen op de verlengde baan en het vliegveld. In werkelijkheid is het overzicht nog beter dan we hadden verwacht. Een mooie werkplek voor de luchtverkeersleider die van hieruit het groothandelsverkeer na de opening veilig en efficiënt gaat begeleiden”.