vrijdag , 21 juni 2024

Fiets van Messel Award voor van der Meulen

Directeur van Oostwold Airport en organisator van de Oostwold Airshow, Tom-Karst van der Meulen, ontving de prijs uit handen van Martin Schröder, piloot en oprichter van de tweede Nederlandse luchtvaartmaatschappij, Martinair.

Elke twee jaar reikt de Nationale Federatie Historische Luchtvaart de “Fiets van Messel Award” uitaan iemand, of aan een organisatie, die zich in Nederland verdienstelijk heeft gemaakt voor de historische luchtvaart. De prijs, die sinds 2001 wordt uitgereikt, bestaat uit een prachtige ets van de Noord-Hollandse kunstenares Leentje Linders.

Een verbaasde Tom-Karst van der Meulen werd zaterdagmiddag in het zonnetje gezet tijdens de Soesterberg Luchtvaartdagen op het voormalige militaire vliegveld. Hij was daar op uitnodiging van de Nationale Federatie Historische Luchtvaart. Dat is een samenwerkingsverband van organisaties die zich bezighouden met het restaureren, onderhouden en demonstreren van Nederland’s vliegend erfgoed.

Als piloot op en eigenaar van verschillende historische vliegtuigen zet Van der Meulen zich al jaren in als promotor van de historische luchtvaart. Op 9 en 10 juni 2019 vindt alweer de tiende editie plaats van de Oostwold Airshow, de grootste historische luchtvaartshow van Nederland.

‘Fiets van Messel’ award
Elke twee jaar reikt de Nationale Federatie Historische Luchtvaart de “Fiets van Messel Award” uit aan iemand of aan een organisatie die zich in Nederland verdienstelijk heeft gemaakt voor de historische luchtvaart. De prijs is in het jaar 2001 ingesteld, het voorbereidende werk werd door voormalig NFHL voorzitter Peter J. de Raaf gedaan. De prijs bestaat uit een prachtige ets van de Noord-Hollandse kunstenares Leentje Linders.

Gerson “Fiets” van Messel (1902-2000) geldt als één van de pioniers van de Nederlandse luchtvaart. Via het Korps Wielrijders van de Landmacht ging hij naar de vliegopleiding in Soesterberg. Hij was jarenlang in dienst bij de KLM en ging in 1956 met pensioen als gezagvoerder op de Lockheed Constellation. Het jet tijdperk moest nog beginnen. “Fiets” was voor en na zijn pensionering een belangrijke pleitbezorger voor met name de historische luchtvaart. Op 15 augustus 1999 vloog hij in de door de Aviodome aangeschafte Douglas DC-2 het laatste stuk van de overtocht uit South-Carolina naar de thuisbasis Schiphol. Na de landing werd hij op de schouders genomen. Een kleine twee weken later vloog “Fiets” met de North American B-25 Mitchell van de Duke of Brabant AF vanaf Eindhoven Airport. De DC-2 was op die dag daar toevalligerwijs ook aanwezig in het kader van een promotionele tour.

Ter nagedachtenis aan deze markante Nederlandse promotor van de luchtvaart en ter promotie van de historische luchtvaart, heeft de Nationale Federatie Historische Luchtvaart in 2001 de ‘Fiets van Messel Award’ ingesteld.

2018 Tom Kars van der Meulen
2016 Team Technische dienst Fokker Four
2014 Mark Uleman
2012 Klaas van der Ham
2010 Hans Nordsiek
2008 Arjan Dros
2006 Jan Schenk
2003 Harry van der Meer 2002 Prudent Staal
2001 Jaap van Mesdag