vrijdag , 24 mei 2024

Markt commerciële drones groeit naar 38 miljard euro

De markt voor commercieel dronegebruik groeit razendsnel. Momenteel is deze branche wereldwijd goed voor een omzet van bijna 16 miljard euro, in 2024 gaat het al om bijna 38 miljard euro. Drones worden nu vooral ingezet in de energiesector, de bouw en de landbouw, sectoren die de komende jaren voorop blijven lopen op dit gebied. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau Drone Industry Insights. 

De volledige resultaten van het onderzoek worden bekendgemaakt op Commercial UAV Expo Europe, die van 8 tot en met 10 april in de RAI Amsterdam plaatsvindt. Dan wordt per land, sector en per toepassing duidelijk hoe de drone-industrie zich heeft ontwikkeld en zich de komende jaren gaat ontwikkelen. De belangrijkste doeleinden waarvoor drones wereldwijd worden gebruikt zijn het maken van luchtfoto’s, inspecties, landmetingen en het in kaart brengen van zaken. Voorbeelden hiervan zijn het inspecteren van infrastructuur, het inmeten van bouwplaatsen en het monitoren van gewassen. Zo zijn drones in staat om ziektes van gewassen aan het licht te brengen.

Groei

Tussen 2018 en 2024 wordt de markt voor commercieel dronegebruik meer dan drie keer zo groot. Volgens CEO en oprichter Kay Wackwitz van Drone Industry Insights zijn er meerdere redenen voor die groei. Ten eerste de toenemende acceptatie van het belang en nut van drones. “De dronetechnologie wordt steeds meer geaccepteerd. De commerciële dronemarkt zit nog in de fase van early adopters, maar gaat spoedig over in een fase van early majority.” Dat zijn volgens de innovatietheorie van socioloog Everett Rogers de voorlopers die ervoor zorgen dat het product wordt opgenomen en massaal wordt verkocht. Landen als de Verenigde Staten, Japan, China, maar ook Frankrijk en Duitsland zullen hierbij het voortouw nemen.

Daarnaast spelen allerlei ontwikkelingen in India een rol. Daar gaat het luchtruim op korte termijn openen voor het commercieel gebruik van de onbemande luchtvaartuigen. “Dat opent een grote markt voor zowel fabrikanten als dienstverleners”, aldus Wackwitz.

Trends

Het onderzoek geeft niet alleen harde cijfers, maar schetst ook allerlei trends. Als voorbeeld noemt Wackwitz drones die worden ingezet om (medische) goederen of mensen te vervoeren. Die gaan een grote vlucht nemen in landen waar geen infrastructuur is of waar het verkeer in dichtbevolkte gebieden compleet vastloopt. “In Rwanda is er een netwerk aangelegd waarbij drones van het ene naar het andere ziekenhuis vliegen met medicijnen. Levensreddende acties dus. In het regenseizoen zijn wegen onbegaanbaar. En in het bergachtige Zwitserland vervoert het bedrijf Matternet bloedmonsters en andere spoedeisende spullen van en naar ziekenhuizen, klinieken en laboratoria.”

Als het gaat om transport van mensen wijst Wackwitz op ambitieuze plannen van taxibedrijf Uber. “Onder de noemer Uber Elevate wil het bedrijf hubs bouwen op de belangrijkste verkeersroutes in steden. Het doel is om over één grote hub te beschikken waar per uur tot 1000 starts en landingen kunnen plaatsvinden. Daarvoor zijn partnersteden als Dubai, Singapore, Dallas en Los Angeles uitgekozen, waar het verkeer compleet vastloopt en de urgentie voor alternatieven groot is.

Drone Industry Insights is nu al meer dan vier jaar bezig om de commerciële dronemarkt in kaart te brengen en is de laatste twee jaar bezig geweest om het zogeheten bottom-up marktmodel te realiseren. “De meeste bedrijven maken hun financiën niet openbaar om strategische redenen. Maar we hebben andere manieren gevonden om de benodigde data te achterhalen”, legt Wackwitz uit.

Over Commercial UAV Expo Europe

Commercial UAV Expo Europe richt zich op allerlei drone-oplossingen voor de zakelijke markt, de energiesector en nutsbedrijven, de bouw, landbouw en bosbouw, infrastructuur en transport, veiligheid en hulpdiensten. Ook is er aandacht voor drones die worden gebruikt om zaken in kaart te brengen of op te meten. De beurs en conferentie bestaan sinds 2017 en werden vorig jaar in Amsterdam gehouden. Toen kwamen er bezoekers uit 43 landen op het evenement af. Commercial UAV Expo Europe wordt geproduceerd door het internationale mediabedrijf Diversified Communications en is het zusje van de Commercial UAV Expo Americas in Las Vegas, die voor het eerst in 2015 werd gehouden.