zaterdag , 25 mei 2024
Vliegkamp Lelystad

Drie 16-jarigen vliegen solo

In de afgelopen maanden mochten er op Lelystad Airport drie 16-jarige piloten solo de lucht in, vooruitlopend op het behalen van hun vliegbrevet. Al deze solisten, Wesley, Mark en Maxim, hebben in de afgelopen jaren deelgenomen aan de Vliegkampen en Vliegweekenden voor jongeren, die sinds 2013 worden georganiseerd door de vliegschool Zelf Vliegen op Lelystad Airport.

In totaal hebben in zes jaar tijd al bijna 300 jongeren van 10-18 jaar deelgenomen aan deze vijfdaagse Vliegkampen en tweedaagse Vliegweekenden, en daarmee hun eerste stappen in de richting van het vak of hobby van piloot gezet.

Als 16-jarige alleen de lucht in …
Jonge piloten kunnen pas vanaf hun 17e verjaardag hun vliegbrevet behalen. Daarop vooruitlopend mogen ze, als vergevorderde piloten-in-spé al op hun 16e, onder strenge begeleiding van hun instructeur op de grond, alleen de lucht in om te oefenen voor het behalen van hun brevet. Mark, Wesley en Maxime hadden in de afgelopen jaren zoveel van hun vlieglessen geleerd, dat ze van hun instructeurs al als 16-jarigen alleen de lucht in mochten.

Wesley: ‘… uit de hand gelopen hobby …’

Later piloot worden bij een airline
De drie 16-jarige jongeren zijn enthousiast en willen alle drie beslist verder met hun vliegopleiding.

Mark: “Het lijkt mij fantastisch om van het vliegen mijn beroep maken. En als het even kan wil ik later gaan vliegen bij een Nederlandse airline. Deelnemen aan de Vliegkampen en Vliegweekenden voor jongeren leek mij de beste vooropleiding voor zo´n baan, dus dat heb ik diverse malen gedaan”. 

Ook Wesley wil van het vliegen zijn werk maken:

“Op mijn 16e verjaardag kreeg ik een eerste vliegles cadeau. Na deze proefvliegles vond ik het zo leuk dat ik eigenlijk nog wel een paar lessen wilde volgen om te kijken hoe het was. Zo zijn we begonnen met een proefpakket van vijf lessen. Daarna nam ik deel aan een Vliegkamp en is het een uit de hand gelopen hobby geworden en heb ik vlak voor mijn 17e verjaardag (bijna een jaar na het cadeau) mijn eerste solovlucht gemaakt.”

Ook Maxim wil van vliegen zijn beroep maken. Hij heeft sinds 2016 aan drie Vliegkampen deelgenomen.

“Het waren ontzettend leuke en vooral ook leerzame kampen. Je kwam in een relatief korte tijd helemaal in de vliegtuigwereld terecht. Naast het vliegen deden we ook andere dingen, zoals een rondleiding in de toren van Lelystad en we gingen zelfs zweefvliegen! Ik wilde altijd al piloot worden, het liefst op de Boeing 737. Mijn droom is later om te vliegen bij een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, dat is mijn doel.”

Mark: ‘… van vliegen mijn beroep maken …’

Vliegweekenden voor jongeren
Het eerste Vliegkamp voor Jongeren, ´Vliegkamp Alfa´, werd door de Vliegschool Zelf Vliegen op Lelystad Airport georganiseerd in 2013. Daarna zijn er veel Vliegkampen en Vliegweekenden voor jongeren gevolgd. Dit jaar organiseert Zelf Vliegen minstens zes Vliegweekenden voor jongeren van 11-18 jaar. Deze Vliegweekenden ´Foxtrot´ tot en met ´Kilo´ vinden plaats in de meivakantie (alleen voor het weekend van 4-5 mei zijn er nog plaatsen vrij) en in de zomervakantie (13-14 juli, 20-21 juli, 17-18 augustus en 24-25 augustus). Jongeren die mee willen doen kunnen alle informatie vinden en zich inschrijven op www.vliegkamp-lelystad.nl. Om praktische redenen worden er dit jaar alleen tweedaagse Vliegweekenden en geen vijfdaagse Vliegkampen voor jongeren georganiseerd.

Link:
www.vliegkamp-lelystad.nl

Vliegkamp Lelystad