dinsdag , 28 mei 2024

Uitreiking derde boek vliegtuigfabriek Aviolanda/Fokker

Op woensdag 10 april 2019 zal de uitreiking plaatsvinden van het derde deel van een serie boeken over de voormalige Aviolanda/Fokker-fabriek te Papendrecht. 

Niet eerder is een vliegtuigfabriek in Nederland zo belicht zoals nu het geval is. In vier delen beschrijft de Papendrechtse auteur Pieter van Wijngaarden alles over de productie in de fabriek en het vliegveld Papendrecht, vanaf 1920 tot aan het samengaan met Fokker in de eind jaren zestig.

De uitreiking van Deel I was op 14 december 2018. Deel III dat nu aan de beurt is beschrijft het volledige verhaal over de fabriek in Papendrecht en sub-fabrieken in Dordrecht in de periode 1945 – 1953.

Tijdens de presentatie op 10 april zal de auteur een stuk uit het boek voordragen over de periode van de Aviolanda-fabriek direct na de oorlog. Aviolanda was medeverantwoordelijk voor de opbouw van het openbaar vervoer op het gebied van vliegtuigen en autobussen. Een heel opmerkelijke was die voor de Israëlische luchtmacht in opbouw, voor het leveren van opleidings- en gevechtsvliegtuigen voor de Onafhankelijks oorlog. Een geheimzinnig project waarbij de fabriek in Papendrecht 70 jaar geleden nauw betrokken was. 

De eerste drie exemplaren van Deel III zullen worden uitgereikt aan de Stichting Dorpsbehoud Papendrecht, een oud-medewerker van Aviolanda en aan een wethouder van de gemeente Papendrecht. 

Datum:           woensdag 10 april 2019
Tijd:                19.30 uur
Adres: Stichting Dorpsbehoud, Veerdam 6 te Papendrecht