vrijdag , 24 mei 2024

Amsterdam Drone Week en UAV Expo slaan handen ineen

Amsterdam Drone Week en de internationale organisator van Commercial UAV Expo, Diversified Communications, bundelen de krachten. Op die manier ontstaat een vakbeurs en conferentie rondom drones ineen. Het resultaat is het grootste droneplatform van Europa, tussen 30 november en 4 december 2020 in RAI Amsterdam. De samenwerking is vanochtend tijdens de Commercial UAV Expo Europe in de RAI Amsterdam aangekondigd.

Sinds 2015 vindt in Las Vegas de Commercial UAV (unmanned aerial vehicles, oftewel: onbemande luchtvaartuigen) Expo Americas plaats. Hoofdmoot vormen bedrijven die drones gebruiken voor een breed scala aan toepassingen binnen de commerciële markt. Denk hierbij aan inspecties en (in)metingen, toepassingen in precisielandbouw, de bouw, de energiesector, maar ook voor de openbare veiligheid en hulpdiensten. Exposanten laten de romp van drones zien, alsook software en de sensoren. Commercial UAV Expo Europe is toe aan de derde editie. En sinds vorig jaar is er nòg een drone-evenement: Amsterdam Drone Week. Dat vindt plaats in de RAI Amsterdam.

Samen sterker
Commercial UAV Expo Europe komt nu onder de vlag van Amsterdam Drone Week te hangen. Samen sterker, dat is het credo. Tijdens de aankomende editie van de Amsterdam Drone Week, van 2 tot 6 december, wordt de krachtenbundeling al een beetje zichtbaar. Dan is er speciaal een paviljoen ingericht voor standhouders van Commercial UAV Expo. In 2020 krijgt de samenwerking nog veel meer vorm. Dan zal Commercial UAV Expo Europe een complete hal inrichten en gebruiken als onderdeel van Amsterdam Drone Week 2020.

Op haar beurt gaat Amsterdam Drone Week het ‘ADW: Global Urban Air Mobility Forum’ houden. Dit internationale congres vindt voor het eerst plaats tijdens de Amsterdam Drone Week in 2019. Het is een initiatief in samenwerking met het zogeheten EIP-SCC-UAM Initiative waarbij inmiddels 41 Europese steden zijn aangesloten. Doel is om op een veilige manier drone-innovaties en –toepassingen mogelijk te maken, zoals ambulancedrones.

Hub
Volgens beursmanager Nynke Lipsius van Amsterdam Drone Week versterken beide evenementen elkaar, zowel inhoudelijk als in conceptueel opzicht. “Amsterdam Drone Week is een platform dat alle partijen aan elkaar verbindt, zoals autoriteiten, partijen uit de luchtvaart-, telecom- en automotivesector”, aldus Lipsius. “Het is echt een platform waar gepraat wordt over infrastructuur, regelgeving en UAS technologie, met als doel om samen Urban Air Mobility (UAM) mogelijk te maken dat voor stedelijke gebieden nieuwe kansen biedt voor mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid, ruimte en economie. Daardoor kunnen de industrieën waarop de vakbeurs Commercial UAV Expo zich richt ook verder groeien. Amsterdam Drone Week is de hub en om ons heen ontstaan de toepassingen.”

Bij de organisatie van Commercial UAV Expo spreken ze van het samenvloeien van het heden en de toekomst. “Wij zijn bezig met het nu. Wie vliegt er met drones en voor welke doeleinden gebeurt dat”, schetst Lisa Murray van de internationale evenementorganisatie Diversified Communications.  “Wij focussen ons op kleinere drones die voor bijvoorbeeld worden gebruikt voor uiteenlopende toepassingen, zoals inspecties, toezicht en controle en (land)metingen en om zaken in kaart te brengen. Amsterdam Drone Week richt zich op grote spelers en de vraag waar de drone-industrie de komende vijf tot tien jaar naartoe gaat. Dat is uiteraard ook voor ons van groot belang. De industrie moet bijvoorbeeld weten wat de regels worden. Als de regels zich zo ontwikkelen dat meer mensen met een drone kunnen vliegen, heeft de hele industrie daar baat bij.”

Over Amsterdam Drone Week
Amsterdam Drone Week vindt plaats van 2 tot en met 6 december. De Amsterdam Drone Week is een initiatief van RAI-topman Paul Riemens, tevens voormalig hoofd van Luchtverkeersleiding Nederland. In 2018 beleefde het evenement zijn eerste editie. Startups, technologiebedrijven en wetenschappelijke instituten zijn vertegenwoordigd. Daarnaast zijn beleidsmakers uit allerlei landen aanwezig. Er staan verschillende Europese conferenties op het programma en er is volop aandacht voor technologische ontwikkelingen. Ook vinden er (vlieg) demonstraties plaats met de nieuwste generatie drones en bijzondere toepassingen.

Over Commercial UAV Expo
Commercial UAV Expo richt zich op drone-oplossingen voor (land)metingen, de energiesector en publieke voorzieningen, de bouw, landbouw en bosbouw, infrastructuur en transport en veiligheid en hulpdiensten. Commercial UAV Expo kent zijn oorsprong in 2015, in Las Vegas. Twee jaar later werd de beurs ook in Europa gehouden, vorig jaar voor het eerst in Amsterdam. Naar verwachting komen zo’n 1000 bezoekers uit 65 landen af op de editie in 2019. Die vindt van 8 tot en met 10 april plaats in de RAI Amsterdam. Commercial UAV Expo Europe wordt georganiseerd door het internationale mediabedrijf Diversified Communications.