woensdag , 22 mei 2024

Wings en Wheels Hoogeveen wordt wereldnieuws

Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei 2019, vindt op Vliegveld Hoogeveen de officiële roll out plaats van een bijzonder vliegtuig. Om 11.00 uur kan het grote publiek, op spectaculaire wijze, voor de eerste keer kennis maken met een nieuwgebouwde Fokker D-21.

Wereldnieuws

Dit bijzondere project van het Hoogeveense bedrijf ATN Aircraft Division en de officiële publiekspresentatie trekt inmiddels de aandacht van luchtvaartenthousiasten uit de hele wereld. Over de replica van het beroemde jachtvliegtuig uit de vorige eeuw wordt inmiddels in diverse Engelse luchtvaartbladen, op Amerikaanse websites en zelfs in Finse krantenbericht.

De onthulling belooft een waar spektakel te worden compleet met special effects, re-enactors en historische voertuigen. De organisatie ‘may40miniatures’ beeldt, met behulp van allerlei miniaturen, de meidagen van 1940 uit. Het beroemde displayteam ‘Fokker Four’ komt een speciaal eerbetoon brengen aan hun nieuwste fokker-collega. De (inter)nationale pers en vele vliegtuigspotters zullen massaal aanwezig zijn.

De Fokker D-21

In totaal worden er vorige eeuw 148 toestellen van het type Fokker D-21 gebouwd. Ze vliegen o.a. bij de luchtmachten van Finland, Denemarken en natuurlijk Nederland. Tijdens de Duitse inval in ons land moet de Fokker de strijd aangaan met een superieure overmacht maar weert zich kranig. Al een aantal jaren wordt in Hoogeveen aan het bijzondere toestel gewerkt. Op 30 mei a.s. is de Fokker voor tachtig procent klaar. In de lente van 2020 moet het de enige, weer vliegende, D-21 ter wereld worden.

Tijdens Wings en Wheels worden nog veel meer historische bezienswaardigheden verwacht. Een letterlijk oogverblindende Cessna 140 uit 1946 zal samen met de Staaken Z-21 Flitzer met piloot Baron von Dreckhosen voor veel bekijks zorgen. Ook veel blinkend chroom bij de aanwezige klassieke automobielen. De Fleetwood Imperial limousine uit 1954, met een lengte van ruim 6 meter, staat hemelvaartsdag gebroederlijk naast een Cadillac Sixties Special uit 1959. Naast de oldtimers zijn er ook historische tractoren en zelfs bromfietsen te bewonderen. De band Route’66 zorgt voor een passende muzikale omlijsting.

Lentebeurs

Terwijl de ene bezoeker zich stort op alles wat vliegt en rijdt kiest de ander voor een bezoek aan de Voorjaarsbeurs. Bijna vijftig ondernemers uit de hele regio presenteren in een enorme tent de nieuwste trends op het gebied van tuin, vakantie en vrije tijd, gezondheid en persoonlijke verzorging. Maar ook de nieuwste modeontwikkelingen worden op een showpodium getoond. De hele dag door vinden er demonstraties plaats.

De dag op Vliegveld Hoogeveen zal traditioneel worden besloten met een grote parade van alle deelnemende vliegende en rijdende oldtimers.

Informatie

De entreeprijs voor Wings en Wheels, inclusief een bezoek aan de voorjaarsbeurs, bedraagt 6 euro voor volwassenen. Kinderen van 5 tot en met 12 jaar betalen 4 euro. De online ticketverkoop via www.wingsenwheels.nl is inmiddels gestart. Er is gratis parkeergelegenheid bij het vliegveld. Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur.